sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kdaj nastopi ovulacija?

Za ovulacijo je značilno, da se praviloma zgodi enkrat v vsakem menstrualnem ciklusu, in sicer tedaj, ko hormonske spremembe sprožijo sprostitev jajčeca iz jajčnika. Ovulacija nastopi navadno od 12 do 16 dni pred začetkom naslednje menstruacije. 

Ko se ovulacija približuje, telo proizvaja vse večje količine estrogena – hormona, ki povzroča zadebelitev maternične sluznice. To pomaga ustvariti okolje, ki je prijazno za semenčice. Oploditev jajčeca pa je mogoča samo do 24 ur po ovulaciji. Če ne pride do oploditve, se sluznica izloči iz telesa; z njo tudi jajčece. Prične se menstruacija, kar pomeni začetek naslednjega menstrualnega cikla. 

Obdobje plodnosti

Celotno obdobje plodnosti, če pri tem upoštevamo še življenjsko dobo jajčec in semenčic, traja okvirno šest dni. Plodni dnevi so torej vsi dnevi, ki potekajo v času menstrualnega cikla, ko imate torej možnost zanositi. 

Prepoznavanje dodatnih plodnih dni tako parom lahko omogoča še več manevrskega prostora pri usklajevanju spolnih odnosov. 

Nekatere neresnice o zanositvi 

Morda ste kje že slišali, da ob prvem nezaščitenem spolnem odnosu ni mogoče zanositi. To vsekakor ne drži. Obstaja namreč možnost zanositve tudi ob prvem nezaščitenem spolnem odnosu. 

Zmotne so tudi trditve, da zanositi ni mogoče s spolno aktivnostjo v času menstruacije. Tudi ta možnost obstaja, čeprav je vsekakor malo verjetna. Ženske so lahko plodne zelo kmalu v ciklu, celo v času krvavitve. 

Zmotna je tudi trditev, da lahko nosečniški test opravite že takoj po spolnem odnosu. Nosečniški hormon prične telo proizvajati šele čez nekaj dni, največkrat čez šest do sedem dni po oploditvi. Tudi potem lahko traja še nekaj dni, da se raven hormona tako zviša, da ga test nosečnosti sploh zazna. 

Članki iz iste kategorije: