petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Najbolj očitni in najmanj očitni znaki nosečnosti za vsako bodočo mamico

Utrujenost in zaspanost

Še en pokazatelj je vsekakor utrujenost. Nosečnica se kljub veliko prespanim uram ne naspi. Ves čas ima občutek, da mora dodatno sedeti ali počivati. K temu lahko pripomore tudi pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov, katere je kasneje potrebno dodajati v obliki  prehranskih dodatkov ali povečanja vnosa sadja in zelenjave. Veliko nosečnic se odloči za jemanje folne kisline z dodatnimi vitamini. Oboje dojenček potrebuje za normalen razvoj telesa. Priporočljivo je, da ob pretirani utrujenosti nosečnica opravi krvne teste, da vidi, ali ima pomanjkanje železa v krvi.

Pogosto uriniranje in zaprtost

Med nosečnostjo maternica raste in se postopoma razteza, kar pomeni, da pritiska na mehur. Dojenček se ves čas tudi premika in lahko z okončinami dreza v ledvice ali mehur. V primeru, da prihaja do pekočega občutka med lulanjem, je priporočljiv obisk zdravnika zaradi možnosti okužbe sečil. Veliko žensk je tudi zaprtih, saj se prebava upočasnjuje med vsakim trimesečjem. Priporočljiv je tudi vnos probiotikov ali prehranskih dodatkov z magnezijem, ki pospešuje prebavo.

Mozolji in akne zaradi hormonov

Nihanje hormonov pripomore tudi k nastanku mozoljev in aken. Nekatere nosečnice imajo ves čas izjemno sijočo kožo, spet drugim se vseh 9 mesecev koža čisti in nastajajo nečistoče. Ginekologi zato priporočajo, da nosečnica preuči kateri prehranski dodatki so najbolj primerni in ji ne povzročajo slabosti in vsebujejo dovolj vitaminov in mineralov za boljše počutje. Nekatera folna kislina v kapsulah vsebuje tudi minerale in vitamine, ki zadostujejo med celo nosečnostjo. Tako ženska jemlje samo eno kapsulo na dan in ima dovolj dodatkov zase in za dojenčka.

Članki iz iste kategorije: