sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Možnosti za izračun plodnih dni

Kadar želite povečati možnost za zanositev, je treba vedeti, kdaj so vaši plodni dnevi. Če želite zanositi, si izračunajte, kdaj bo nastopila ovulacija. Sicer pa obstaja več načinov za izračun plodnih dni. Najprimernejši čas za oploditev je približno dva dni pred ovulacijo ter dan po tem. 

Zanositev je torej možna le nekaj dni v vsakem mesecu, ker je jajčece zrelo samo enkrat v ciklu. Preden jajčece odmre, je živo samo en dan, medtem ko spermiji preživijo približno tri dni. Pogosto je kar zapleteno izračunati dan ovulacije. Na splošno pa velja, da je pri 28-dnevnem ciklu najprimernejši čas za spočetje med 9. in 16. dnevom cikla. Za boljše razumevanje svojega cikla, je najpomembneje da poslušate svoje telo. 

Koledar plodnosti 

Izračun plodnih dni se lahko naredi s pomočjo koledarja plodnosti. Ženski ciklus se deli na dve glavni fazi, in sicer na prvo fazo, ki vključuje prvi dan krvavitve do ovulacije; druga faza poteka po ovulaciji do prvega dneva krvavitve. 

Če natanko veste, kakšna je dolžina vašega cikla, lahko izračunate, kdaj bo prišlo do naslednje ovulacije. 

Merjenje bazalne telesne temperature 

Ta metoda sicer ne spada ravno med najzanesljivejše, vendar jo uporablja kar nekaj žensk. Sicer pa z merjenjem bazalne temperature ženska lahko še bolje spozna svoje telo in posledično ve, kdaj bo nastopila ovulacija. 

Pri tej metodi je zlasti pomembno, da je temperatura vedno merjena ob istem času ter na istem delu telesa. Najbolje jo je meriti kar zjutraj. 

Opazovanje sluzi oziroma izcedka 

Izračun plodnih dni je lahko usmerjen tudi na izcedek oziroma sluz. Med ciklom se namreč izcedek iz materničnega vratu spremeni. Pred ovulacijo je sluzi veliko, prav tako je bolj tekoča in preglednejša. Nekako dva dni pred ovulacijo sluz postane izjemno fleksibilna in na prvi pogled spominja na surov jajčni beljak. Za tako sluz je značilno, da lahko zelo uspešno pospešuje transport sperme skozi maternični vrat. 

Čeprav se na prvi pogled ta metoda zdi popolnoma preprosta in zanesljiva, pa temu ni povsem tako. Ker sluz lahko potrebuje tudi do dva dni, da pride iz materničnega vratu v nožnico, metoda ni točna. 

Ovulacijski test 

Če imate nereden cikel, je za vas najprimernejši kar ovulacijski test. Kupite ga v drogerijah in lekarnah. 

Nosečnost po tednih 

Nosečnost traja približno 280 dni oziroma 40 tednov. Trajanje lahko računate od prvega dne zadnje menstruacije. Nosečnost najlažje opišemo po tednih oziroma po trimesečjih.

Nosečnost v prvem trimesečju 

Nosečnost po tednih je dobro spremljati, saj na ta način lažje sproti ugotavljate, ali je vse tako, kot mora biti. Sicer pa se v tem času redno udeležujete tudi pregledov pri strokovnjakih. 

https://www.youtube.com/watch?v=g_8Wv-hUFp4&t=238s

V prvih treh mesecih razvoj ploda poteka od oplojene jajčne celice do fetusa. Ta ima po treh mesecih že vse vitalne organe. Začetek nosečnosti najpogosteje spremljajo utrujenost, občutek slabosti, bruhanje, sprememba volje, tiščanje na vodo, občutljive prsi. 

V prvih treh mesecih lahko pride do krvavitve, ki večinoma ni nevarna. Vzroki zanjo pa so lahko različni, na primer spolni odnos, ugnezditev ploda. V zadnjem tednu prvega trimesečja nosečnosti je plod velik približno kot breskev. Pri nosečnici se pogosto v tem času pojavi zgaga, prsi postajajo večje, saj se pripravljajo tudi na proizvajanje mleka. 

Zadnji teden drugega trimesečja 

Nosečnost po tednih lahko spremljate tudi na spletni strani vitanoval.com, kjer vam izkušene osebe pišejo še o drugih pomembnih stvareh, ki se navezujejo na nosečnost in še kaj. 

27. teden nosečnosti se šteje kot zadnji teden drugega trimesečja. V tem času je plod dolg približno 36 cm, tehta pa med 800 in 1000 grami. Pljuča ploda so še vedno nezrela za samostojno dihanje. Nosečnico v tem času pogosto spremljajo krči v nogah, zato je dobro, da se čim več sprehaja in da uživa živila, ki vsebujejo kalcij ter magnezij. 

Zadnja faza nosečnosti

Ko boste spremljali nosečnost po tednih na spletni strani vitanoval.com, boste lahko prav za vsak teden posebej prebrali, kaj je značilno za plod in kaj za nosečnico. 

Za zadnjo fazo nosečnosti je značilno, da se nosečnice spopadajo z bolečinami v križu. Otrdevanje trebuha je pogostejše, dojke so povečane, lahko se že pojavi prvo mleko. 

Porod je najpogostejši med 39. in 42. tednom nosečnosti. Če nosečnica ne rodi do predvidenega datuma, se poveča nadzor nad samo nosečnostjo. Sicer pa je znano, da samo 5 % nosečnic rodi ob porodnem terminu. 

Članki iz iste kategorije: