sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Zaposlitvene borze

Iskanje dela s pomočjo interneta je že kar nekaj časa v porastu. V tujini je razvitih veliko različnih zaposlitvenih borz; samo v Nemčiji jih je čez 800. ZAPOSLITVENE BORZE so lahko splošne ali specializirane. Med prve spadajo tiste, na katerih najdemo prosta delovna mesta z zelo različnih področij dela — od delavcev v proizvodnji do direktorjev, med druge pa uvrščamo tiste, ki so osredotočene na določen tržni segment (npr. delovna borza za inženirje, medicinsko osebje, hotelirje in gostince, projektne delavce ipd.) oziroma na določeno področno regijo.

1. Monster
Največji svetovni splošni zaposlitveni portal ponuja prosta delovna mesta z vseh koncev sveta in vrsto rešitev za oblikovanje uspešne kariere. Portal deluje globalno, vendar je posebej prirejen za posamezne države. Globalno ponudbo portala omogoča povezovanje z lokalnimi zaposlitvenimi portali.

2. Career builder
Ta portal je prava zakladnica informacij in nasvetov, ki pomagajo pri načrtovanju poklicne poti. Ponuja nad 900.000 prostih delovnih mest. Tukaj boste izvedeli tudi to, kako ustanoviti podjetje, kako se vesti med pogovorom za sprejem na delovno mesto, kako napisati dober življenjepis, kje nadaljevati šolanje ipd.

3. JobPilot
Jobpilot je eden izmed vodilnih zaposlitvenih portalov na ozemlju Evrope. Ponuja zajeten Assessment Center in specializirane podstrani za določene področne skupine, pomoč pri pripravi življenjepisa, napotke ter članke na temo zaposlovanja, informacije o dodatnem izobraževanju, osebnih dohodkih oz. vrednosti določenih profilov na trgu dela ipd. Skupina jobpilot povezuje več lokalnih jobpilot portalov, kar omogoča precej veliko ponudbo dela. V evropskem prostoru izstopata zaposlitvena portala www.jobpilot.de in www.jobscout.de, v Veliki Britaniji www.totaljobs.co.uk in v Španiji www.InfoJobs.net.

4. Portal za inženirje
Na največjem nemškem zaposlitvenem portalu za tehnične poklice je dnevno objavljenih čez 8000 ponudb prostih delovnih mest, med katerimi je moč brskati po področjih, panogah, vrstah zaposlitve, po državah ali krajih ter ključnih besedah.
Spletni portali s področja inženirstva in tehničnih poklicev v Nemčiji so še industrieJob.de , www.ingenieurkarriere.de, www.ingenieurweb.de in www.ingenieurprofil.de.

5. Tehnični poklici
Eden največjih portalov za tehnične poklice v ZDA ponuja poleg naprednega iskalnika še obveščanje o prostih delovnih mestih in Assessment Center. Delodajalcem omogoča objavo zaposlitvenih oglasov in pregledovanje življenjepisov kandidatov. Je zelo pregleden in vsebuje zanimive informacije s področja zaposlovanja tehničnih kadrov. Povezan je v razvejeno omrežje, po katerem išče in posreduje informacije o prostih delovnih mestih. Predvsem so pomembni manjši nišni portali, ki omogočajo izmenjavo zaposlitvenih oglasov in s tem večjo ponudbo različnih zanimivih prostih delovnih mest na enem kraju. Registracija je za iskalce zaposlitve brezplačna. Portal omogoča še osebna on-line testiranja, brezplačne on-line revije, analize, napotke v videoobliki, opise tehničnih poklicev ipd. Na voljo je tudi center za tehnično izobraževanje. Portal je del globalnega portala <I>4Jobs.com<I>, ki je eden večjih ameriških portalov za zaposlovanje.

6. The Career Engeineer
Specializiran je za ponudbo tehničnih poklicev v Veliki Britaniji. Za uporabo storitev portala je potrebna poprejšnja registracija. Uporabnik portala lahko po vsebinah oglasov išče s pomočjo brskalnika in/ali se naroči na elektronsko obveščanje o ponudbi prostih delovnih mest.

7. Greenjobs
Greenjobs je specializiran zaposlitveni portal, ki objavlja prosta delovna mesta s področja industrije obnovljivih virov energije (OVE). Portal nudi izbrana delovna mesta z različnih področij – sončna energija, vetrne elektrarne, geotermalna in vodna energija, biomasa ter vodik. Glede na analize tega portala število delovnih mest s področja OVE strmo narašča, skladno s tem pa raste tudi obisk portala.

8. GULP
Ta portal je specializiran za projekte s področja informacijske tehnologije. Poleg zanimivih prostih delovnih mest vsebuje veliko informacij o sami izvedbi IT-projektov. Je edinstveno stičišče med izvajalci ter ponudniki projektov. Posamezni strokovnjaki namreč lahko poleg svojega življenjepisa objavijo tudi kak svoj projekt in se tako podrobneje predstavijo zainteresiranim podjetjem ali celo morebitnim investitorjem.

9. Moje delo
Ta največji zaposlitveni portal v Sloveniji ponuja iskalcem dela raznovrstno paleto 300–500 prostih delovnih mest z območja vse države. Poleg teh informacij in možnosti preproste elektronske prijave na izbrana delovna mesta ponuja tudi koristne nasvete ter članke na temo načrtovanja kariere, osebna testiranja, navodila za pisanje življenjepisov ter pogovor s strokovnjakom. Prosta delovna mesta je moč iskati po področju dela, po regiji dela ali po ključni besedi. Vsakdo se lahko naroči na brezplačno prejemanje elektronskih obvestil o ponudbi prostih delovnih mest s svojega interesnega področja. Kandidat, ki vpiše v sistem svoj življenjepis, omogoči kadrovskim službam, da ga opazijo med pregledovanjem baze podatkov. Prosta delovna mesta so objavljena na portalu <I>Moje delo<I>, pa tudi v partnerskem omrežju (<I>Računalniške novice, Računalnikar, Dnevnik, finance-on.net<I> in drugi).

10. Slovenski portal znanja
Na tem slovenskem spletnem naslovu najdete raznovrstne programe izobraževanj več kot 180 slovenskih izobraževalnih podjetij, katerih ponudbo in cene lahko med seboj tudi primerjate. Iskanje izobraževanj, elektronsko prijavljanje ali pošiljanje zahtevkov za več informacij je hitro in preprosto. Naročite se lahko tudi na e-obveščevalca, ki vam bo sporočal, kdaj se je na portalu pojavilo izobraževanje, ki ga iščete. Poleg podatkov o izobraževalnih programih boste našli tudi številne druge informacije in nagradne igre.

Članki iz iste kategorije: