sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Skok s padalom

Pravijo, da je življenje brez popotovanj dolgočasno. Tudi zaradi tega se ljudje pogosto odločimo za premik v kak drug kraj. Ker vsaka takšna odločitev zahteva svojevrsten skok v prazno, zaradi česar nekoliko spominja na SKOK S PADALOM, je v tokratni spletarni govor o krajih, kjer vas vabijo tako k prvemu kot k tisočemu skoku — samostojnemu ali v skupini. Seveda pa za kaj takega poleg najrazličnejših informacij potrebujete tudi obilo korajže!

1. Padalstvo v Sloveniji
Je padalstvo nevarno? Seveda! Predstavljajte si, da 4 km nad tlemi skočite iz letala in gravitacija začne delovati. Edina stvar med padalcem in »nočno moro« je kot tla dnevne sobe velik kos najlona, ki prepreči najhujše. Kateri del nevarnosti je še nejasen? BlueSkies je stran za vse padalce in tiste, ki to še nameravajo postati. Na njej boste našli najpogostejša vprašanja in odgovore, ki jih potrebujete za prvi skok. V ta namen so predstavljene različne informacije: od razpisov tečajev ter njihovega poteka in cene prek postopkov za pridobitev licence, padalskega koledarja prireditev in tekmovanj do povezav z drugimi padalskimi društvi po Sloveniji.

2. O demonstratorjih
Koliko časa traja skok? Pri skoku z višine ali skoku v tandemu prosto padanje traja približno 60 sekund. Vse je seveda odvisno od površine in še nekaterih drugih dejavnikov. Potem sledi petminutno užitkarjenje pod kupolo padala. Te podatke je dobro poznati, če morda razmišljate, kako bi svojemu sinčku popestrili rojstni dan s padalcem svetovnega formata. Demo team sestavljajo slovenski vrhunski tekmovalci — svetovni prvaki, dolgoletni člani državne padalske reprezentance, učitelji padalstva in piloti tandemskih padal. Na svoji jedrnati spletni stani vam predstavijo in ponudijo dovolj bogat repertoar različnih dejavnosti. Tako boste v njihovi mreži našli ponudbo različnih tečajev, skokov v tandemu, skokov v skupini in njihovo posebnost — ekshibicijske skoke, ki so jih pripravljen izpeljati na raznovrstnih prireditvah in tekmovanjih.

3. O padalstvu po svetu
Global Drop Zone Database je spletišče, kjer boste našli »vse, kar bi morali vedeti o padalstvu po svetu«. Ne glede na to, ali ste sezonski skakalec ali pa le oseba, ki išče nove avanture, vas bodo najnovejše informacije o tem, kaj se dogaja v padalstvu, tudi zabavale. Preberete lahko številne članke o varnosti, znanju in spretnostih, ki so potrebne za skoke s padalom. Prav tako se lahko seznanite s koledarjem tekmovanj in drugih zanimivih dogodkov po svetu. Zgoščene strani vam razkažejo tudi paleto osnovne padalske opreme: od padal do čelad in skakalnih oblek.
 
4. O vetrovnikih
V zadnjem desetletju lahko sledimo razvoju posebnih vetrovnikov, ki zlasti padalcem začetnikom omogočajo privajanje na razmere »prostega pada«, ne da bi morali zato odleteli z letalom 4000 m visoko. Med znanimi kraji, ki premorejo tovrstno opremo, so npr. Orlando (skyventureorlando.com/), Arizona (www.skyventureaz.com/ ) in Perris (perrisskyventure.com/ ). V slednjem so med drugim snemali in pripravljali padalce za znani film <I>Break Point<I>. Na njihovih bogatih spletnih straneh se je tako mogoče seznaniti s tabori, na katerih bodo posebej za vas sestavili kurikulum, vam določili inštruktorja ter vas — tudi s pomočjo vetrovnika — naučili različnih tehnik oz. izkušenj prostega padanja ter letenja s padalom. In zgolj v vednost: 3-dnevni tečaj v takšnem taboru stane od 1100 dolarjev naprej.

5. Najcenter
»Padalski center Arizona je kraj, ki ga morate obiskati!« Temu vabilu je na njihovi spletni strani dodana še vrsta argumentov, ki vas res z lahkoto prepričajo, da poletite tja. Med razlogi za obisk pa niso zgolj odlične razmere (v povprečju 350 sončnih dni na leto), temveč tudi ena izmed najmogočnejših letalskih flot, ki omogoča, da v eni uri spravijo v zrak do 500 padalcev. Pohvalijo se lahko s številnimi svetovnimi prvaki v ženski in moški konkurenci, posamezno in v formacijah, v obveznih likih in v prostem slogu.

6. O padalski opremi
Potrebujete padalo? Ali pa le preprosto padalsko opremo? Paragear je največji distributer padalske opreme na svetu. Na njihovi spletni strani najdete največjo ponudbo padal, pa naj gre za vojaška, glavna ali rezervna. Poleg tega boste tukaj našli še različne padalske nahrbtnike ter jermene, višinomere, različna pokrivala, videoposnetke, nože, knjige, obleke, obleke za skoke itn. Seveda Paragear ni edina spletna stran s ponudbo padalske opreme, zato jih zaradi zdrave in dobre konkurence navajamo še nekaj: SKY KAT Gear Shop, Parasport Italia Web Site, Square1, Get the Gear!, Bird man.

7. O rekordih
Bi želeli skočiti z višine 30.000 čevljev oziroma nekaj manj kot 10 km? Za kaj takega najprej potrebujete kar nekaj papirjev: dokazilo, da imate opravljenih 200 skokov licence D, zdravniško spričevalo za pilote (predvsem III. kategorije), opravljen psihološki pregled in trening letenja (letenje v zaprti celici) ter rezervacijo pri Skydance Skydiving. Ko vse te stvari pridobite in predložite, boste v okviru posebnega usposabljanja deležni še predavanj in spoznavanj pravil tovrstnega skakanja, privajanja na višinske skoke, skoka z višine 24.000 čevljev in na koncu še skoka z višine 30.000 čevljev.
 
8. O zgodovini padal
Zgodovina padal s prvimi znanimi zapisi sega v 15. stoletje, ko je Leonardo da Vinci narisal skice, ki prikazujejo padalo iz blaga, napetega na ogrodje v obliki piramide. Več o razvoju padal in njihovi prihodnosti ter predvsem o padalstvu v vojski lahko preberete tudi na zanimivi spletni strani parachutepages.com.

9. Padalstvo in vesolje
Da se s padalstvom ukvarjajo tudi vesoljci, ni niti presenetljivo niti novo. Celo to, da so iz svojih znanih vesoljskih središče naredili privlačne skakalne kraje, nas ne more začuditi. Za pravo ceno je tako mogoče skočiti s kar spodobnih višin in si od tam ogledati celotni Kennedyjev vesoljski center, skupaj z zgradbami, lansirnimi rampami in vesoljskimi plovili.

10. In še o nevarnosti
Kogar zanima, kakšne nevarnosti spremljajo padalce na višinah oz. kateri medicinski pojavi se dogajajo padalcem, letalcem in vesoljcem pri spuščanju z visokih višin, pa tudi to, kakšna je ameriška vojaška vizija, povezana z letenjem, naj si vsekakor ogleda to spletišče.

Članki iz iste kategorije: