torek, 28 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Salsa

Salsa je pri nas čedalje bolj priljubljeni družabni ples, katerega korenine segajo v Latinsko Ameriko. Bolj natančno, Kuba in Portoriko sta smatrana za državi izvora salse. Razlog za to, da se pri tem omenja obe državi, je seveda v tem, da je težko določiti izvor katerekoli popularne oziroma ljudske kulture, saj te vedno predstavljajo zmes različnih vplivov, različnih kultur. Salsa je prav tako mešanica različnih ljudskih kulturnih vplivov, saj vsebuje elemente čačačaja in mamba, pa tudi kubanskega sona.

Salsa skozi čas

Salsa naj bi nastala sredi 70-ih let na Kubi. Čačača in mambo sta bila v tistem času zelo priljubljena v večjih ameriških mestih, kot je New York, a v plesnih gibih so vidni tudi vplivi nekaterih afro-kubanskih in afro-karibskih plesov. Izvor samega imena salsa je sicer neznan, a najbolj kredibilna teorija pravi, da naj bi ime sestavili založniki glasbe iz povsem marketinških razlogov. Takšno pojasnilo sicer ni prav nič romantično, a glede na to, da »salsa« v španskem jeziku pomeni tudi začinjeno, pekočo omako, je zelo verjetno, da je bilo pri poimenovanju plesa ne delu tudi nekaj ameriškega šovinizma. Toda to je le ena od teorij. V vsakem primeru je salsa že od nekdaj priljubljena oblika plesa, ki še danes dobiva nove in nove privržence. V Sloveniji jo med drugim poučuje tudi Plesna šola Samba iz Maribora.

Salsa in plesni koraki

Salsa je tako privlačna za ljudi prav zaradi svoje enostavnosti. Ples zahteva dva plesalca, ki pa lahko kljub neizkušenosti hitro osvojita tehniko plesa. Nekaj osnov salse:
1. Začetna pozicija za ples je enaka kot pri drugih družabnih plesih: plesalca, ki sta obrnjena eden proti drugemu, se primeta za dlani ene roke (vodilni plesalec v svojo levo dlan prime desno dlan soplesalca), druga roka vodilnega plesalca oprime hrbet drugega, drugi plesalec (bolj pogosto je sicer plesalka) pa svojo levo roko položi na desno ramo vodilnega plesalca.
2. Salsa zahteva dobro držo. Med plesom držite ravno hrbtenico, pomembno pa je tudi, da partnerja med plesom vedno gledate v oči.
3. Bistvo senzualnega plesa kot je salsa, je v gibanju bokov. Boke je treba pozibavati ves čas plesa.

Glasba za salso

Salsa je zelo hiter ples, zato ima primerna glasba od 150 do 250 udarcev na minuto oziroma »beats per minute«, kakor pogosteje označujemo to mersko vrednost. Izberite takšno glasbo, ki ima 4/4 takt. Četudi koraki pri salsi niso tako zahtevni, je tempo glasbe in plesa toliko bolj, zato poskrbite, da boste v dobri fizični kondiciji, ko se odločite obiskati tečaj omenjenega plesa. Nekaj kondicije boste seveda pridobili tudi tam, a zagotovo ne želite biti med prvimi, ki pri tem vročem plesu omaga.

Članki iz iste kategorije: