četrtek, 30 novembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Jahanje za otroke je odlična priložnost za spoznavanje živali.

Spoznavanje konj in jahanja je lahko za otroka čudovito doživetje, zato to lahko postane tudi primerno darilo za otrokov rojstni dan, prvi dan šole ali za kakšno drugo posebno priložnost, ko svojega otroka želite presenetiti s čim lepim in zanimivim. Verjemite, da bo prav vsak otrok užival v družbi konj, učitelji in jahalni mojstri pa bodo poskrbeli, da se bo otrok ob tem tudi kaj novega naučil ter da bo vse skupaj potekalo kar se da varno.konj

 

V kobilarnah oziroma centrih za jahanje za otroke in konjeništvo ponujajo različne programe, ki so namenjeni otrokom in njihovemu spoznavanju konj. Čisto majhni otroci na konju še ne bi znali sedeti sami, zato živali spoznavajo predvsem z božanjem in dotikanjem v prisotnosti učitelja oziroma odrasle osebe, kar za njih predstavlja posebno doživetje, o katerem bodo z navdušenjem govorili še dolgo po tej izkušnji. Tudi malce večji otroci, ki so dopolnili že vsaj tri leta, na začetku potrebujejo nekaj časa, da spoznajo konja in se navadijo na njegovo bližino, sčasoma pa so pripravljeni tudi na to, da se preizkusijo v jahanju. Kdaj je primeren čas za jahanje, bo znal oceniti izkušen jahalni učitelj, ki bo starše znal tudi opozoriti, naj otroka nikar ne silijo k jahanju, ampak počakajo, da zbere pogum in si tega zaželi sam.

 

Jahanje konj je vedno tudi spoznavanje živali, njihovega načina življenja, spoznavanje, kako se konji oglašajo, kako rezgetajo in migajo z repom in kako odganjajo muhe in ostali mrčes. Obisk otroka v kobilarni je zanj zelo poučen, saj bo izvedel veliko novega, se naučil, kako je treba ravnati s konji, kar bo pomembno vplivalo tudi na njegov odnos do drugih živih bitij. Poleg tega bo otrok med spoznavanjem konj ali jahanjem čas preživljal na svežem zraku in se veliko gibal, kar je zagotovo pomembno in zdravo za njegov razvoj.

 

Otrok se konji zdijo čarobne živali, všeč jim je njihova eleganca in mehka dlaka, zato jih radi češejo, gladijo in krtačijo. V centru za konjeništvo se bodo naučili tudi tega, kaj konji jedo in kako se jih hrani, pa tudi vseh ostalih obveznosti, ki spadajo k skrbi in negi teh plemenitih živali. S tem si bodo otroci povečali samozavest, saj se bodo ponosni, da znajo sami poskrbeti za njihovo najljubšo žival, hkrati pa bodo tako postali bolj skrbni tudi do drugih živali in na sploh v življenju. Naučili se bodo, da je treba z živalmi ravnati odgovorno ter za njih pridno skrbeti, kar je zagotovo dobra popotnica za vse življenje.

 

Ob enem otroci v konju ne vidijo le živali, s katero se lahko zabavajo ali jo celo zajahajo, ampak konj zanje predstavlja pravega prijatelja, ki ga lahko objamejo, če jim je težko, se stisnejo k njemu ali pa zgolj uživajo v njegovi družbi oziroma ga občudujejo. Prav zato druženje s konji in učenje jahanja ni le še ena od aktivnosti za preživljanje prostega časa, ampak je mnogo več. Zato dajte svojemu otroku možnost, da spozna konje. Povabite ga na ogled kobilarne ali mu spoznavanje konj in osnov jahanja podarite za rojstni dan. Videli boste, kako zelo bo užival in zagotovo si bo zaželel, da bi lahko ure jahanja obiskoval tudi v prihodnosti.

 

Članki iz iste kategorije: