sreda, 22 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Katere vrste kamna poznamo?

Poznamo naraven in umetni kamen. Veliko bolj so razširjeni naravni kamni, ki dajo pridih domačnosti in v naš svet vnesejo naravo. Naravni kamni so zgolj zaradi komercialne narave in lažje razdelitve razporejeni v dve večji skupini: marmorje in granite. Kaj je granit? Granit je izjemno trda vrsta kamna, ki je v primerjavi z marmorjem, veliko bolj podporna. Poznamo pa tudi marmor, ki je temnejša vrsta kamnine. Omeniti pa je seveda potrebno še:
porfirje
kvarcite
peščenjake

Te vrste so zlasti popularne pri urejanju zunanjih površin. Dajo izjemno lep ter naraven videz. Kot smo že omenili, poznamo v grobem marmor in granit. Marmor je sestavljen iz veliko drobnih ter večjih raznih ploskev, ki se lesketajo. Čisti marmor je navadno popolnoma bel. Svetovno znan je marmor iz Italije, ki se je uveljavil kot izjemno plemenit material tako za kamnoseke, kot tudi za uporabnike. Marmor je predvsem primeren za notranje prostore. Granit pa je ponovno vrsta naravnega kamna, ki pa je veliko bolj priljubljena.

Po lastnostih in barvah je mogoče doseči izjemno veliko. Ker je to trda naravna kamnina, je izjemno lahka za vzdrževanje. Je ena izme najbolj razširjenih podskupin globočin. Slednje so kamnine, ki se strjujejo globoko v zemeljski skorji.

Kamen je naravi in človeku zelo prijazen material. Zelo cenjene so različne oblike in vrste kamna. Glede na tehnične zahteve poznamo apnenec, marmor, granit, pleščenjak in kvarcih. Velikokrat pa smo popolnoma navdušeni nad barvami in izdelki, ki jih lahko z njimi dosežemo. Kamnoseki imajo sposobnost ter znanje, da iz različnih vrst kamna ustvarjajo prave umetnine.

Vsak posameznik izbere primeren kamen na podlagi osebnega okusa. Dober kamnosek bo znal prilagoditi kamen vašim željam in tako boste imeli sodoben, ter luksuzen izgled v okolici ali pa v samem stanovanju. Ne glede na to, za katero vrsto kamna se odločite, se je potrebno predhodno posvetovati s strokovnjaki, ki natančno poznajo prednosti in slabosti posamezne vrste. Tako boste lahko kar največ let uživali v lepoti izbranega kamna.

Članki iz iste kategorije: