sreda, 30 novembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kuhinje z vgradnimi aparati

Pri odločitvi za kuhinjsko opremo moramo pomisliti na racionalni potek dela v kuhinji. Zaradi tega moramo dati prednost za namestitev od desne proti levi strani razporeditve. Ta naj bi bila v naslednjem zaporedju: delovna površina, pomivalno korito, delovna površina, kuhalna plošča, delovna površina, pečica, delovna površina. Zaporedje razporeditve od desne strani proti levi strani je primerno za desničarje, možna pa je tudi izvedba v zrcalni razporeditvi elementov. Upoštevati je potrebno tudi, kako se odpirajo vrata in okna. Pozorni moramo biti še na cevi, vtičnice, stikala, ogrevalne naprave in ostalo.

Kuhinje z vgradnimi aparati
Modern kitchen (Photo credit: Wikipedia)

Preden se boste odločili, kakšne naprave in stroje boste dali v svojo novo kuhinjo, naberite nekaj katalogov in naštudirajte lastnosti posameznih aparatov. Pozanimajte se tudi pri znancih in prijateljih ter obiščite več specializiranih trgovin. Če imate mogoče že vnaprej jasno predstavo, kaj si točno želite, ne bo odveč, da izbiro še enkrat dobro pregledate, kajti pri aparatih se stalno nekaj spreminja. Kuhinje z vgradnimi aparati v osnovi zajemajo vgradne pečice, vgradne mikrovalovne pečice, vgradna kuhališča, kuhinjske nape, pomivalne stroje, vgradne hladilnike in vinske vitrine. Vgradne pečice so večinoma že vse narejene na upravljanje na dotik in tako zgolj s preprostim dotikom izberemo željeni prednastavljeni program pečenja. Temu sta avtomatsko prilagojena čas pečenja in primerna temperatura.

Pri izbiri pečice moramo biti pozorni na energijski razred, ergonomsko oblikovane gubme in ročaje, teleskopska vodila s popolnim izvlekom, večnivojsko pečenje, temperaturno sondo za meso in drugo. Vgradne mikrovalovne pečice so enostavne za vgradnjo, saj se jo zgolj postavi v odprtino izbranega elementa in se uporabi pripadajoči okvir, ki estetsko poveže pečico z drugo opremo. Okvirji imajo tudi ustrezne odprtine za pečenje. Vgradno pečico je možno tudi zakriti s pomočjo dodatnih vratc. Pri vgradnih kuhališčih lahko izbiramo med indukcijskim, plinskim, električnim, steklokeramičnim kuhališčem, kombiniranim indukcijskim kuhališčem in kombiniranim kuhališčem. Prednosti kuhanja na sodobnem indukcijskem kuhališču so v 2 krat večji hitrosti v primerjavi s kuhanjem na plin, varnosti in ekonomičnosti.

Zmogljivost kuhinjske nape je vezana na velikost prostora, ki ga je potrebno prezračevati. Nekateri modeli omogočajo upravljanje s pomočjo daljinskega upravljalca. Glede na zmožnosti prezračevanja prostora se lahko izbira med obtočnimi in odzračevalnimi napami. Poleg atraktivne oblike in zmogljivosti je pri napah pomembna tudi glasnost delovanja. Boljši modeli nap imajo posebno izolacijo, ki zagotavlja izredno tiho delovanje. Pri vgradnih hladilnikih moramo biti pozorni na prostornino hladilnega dela, zmrzovalnega dela, energijski razred, antibakterijsko zaščito, sistem hlajenja No Frost, možnost izklopa hladilnega dela, poseben predal za shranjevanje svežih živil, ki ima senzorsko uravnavano temperaturo okrog 0 stopinj Celzija in drugo.

Pri vgradnih pomivalnih strojih moramo biti pozorni na energijski razred, število programov pomivanja, program program pomivanja 3 v 1, informacijski prikazovalnik, zakasnitev začetka pomivanja, servisno diagnostiko, skriti grelec, signalno lučko, raven hrupa in drugo. Na splošno lahko rečemo, da so elementi za vgradnjo lepše oblikovani, da imajo večjo izbiro barv in da je zaradi tega tudi lažje dobiti elemente, ki se podajo ostali opremi v kuhinji. Kuhinje z vgradnimi aparati so praktične, enostavne in zadovoljijo še tako zahtevnega esteta.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: