sreda, 29 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Bližnji vzhod

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da zgodovina sveta ne more zaobiti Bližnjega vzhoda in njegovega pomembnega vpliva. Še toliko manj se mu lahko izognemo na začetku 21. stoletja, ko je BLIŽNJI VZHOD tako strateško kot ekonomsko, politično in kulturno najbolj občutljivo območje na svetu. Tokratni izbor spletišč v tej rubriki je torej povezan z deželami, ki so po eni definiciji omejene s Sredozemskim morjem in Perzijskim zalivom, po neki drugi definiciji pa naj bi bilo to ozemlje med Egiptom in Iranom.

Attabari Elementary School was built according to the traditional Sana'ani style in keeping witht the surrounding buildings.
Attabari Elementary School was built according to the traditional Sana’ani style in keeping witht the surrounding buildings.


1. Bližnji vzhod nekoč in danes
Zaradi velikanskih zalog nafte in dejstva, da Bližnji vzhod pomeni rojstno ter duhovno mesto židovske, krščanske in muslimanske vere, je to območje prizorišče že dolgo trajajočega arabsko-izraelskega spora, ki se zaradi povsem jasnih interesov noče in noče končati. Številne izredno bogate in pregledne spletne strani vam zgodovino Bližnjega vzhoda, zgodovino islama ter tudi moderno zgodovino teh krajev prinesejo dobesedno na krožnik.

2. Arabsko-izraelski spor  1 , 2 , 3
Leta 1948 je izbruhnila arabsko-izraelska vojna, ki so jo Izraelci imenovali »vojna za neodvisnost«, Arabci pa »al nakhba« (katastrofa). Prva v vrsti mnogih naslednjih vojn in sporov je vzpostavila neodvisno državo Izrael in z njo tudi popolnoma nova razmerja v deželah, kjer Arabci in Muslimani pomenijo prevladujočo kulturo. Sovraštvo, ki je vzniknilo iz tega spora, je tako sprožilo številne katastrofe in nastanek organizacij, ki se danes borijo vsaka za svojo stvar. Ne glede na razmeroma majhno območje so v te spopade vpletene številne države. Vsakodnevna medijska prisotnost in diplomatska aktivnost je v zadnjem obdobju dosegla svojevrstne vrhunce, pa tudi vprašanja oz. strahove, da je izraelsko-arabski spor del širšega spopada civilizacij med zahodnim svetom in muslimani.

3. Noam Chomsky o Bližnjem vzhodu
Brez dvoma je Noam Chomsky danes eden najpomembnejših in najudarnejših kritikov ameriške oz. zahodne politike do Bližnjega vzhoda. Ta znani lingvist in predvsem politični komentator ter aktivist s svojimi pronicljivimi analizami v prvi vrsti razgalja zunanjo ameriško politiko na Bližnjem vzhodu. Avtor številnih knjig in člankov ter eden najbolj citiranih ljudi na svetu vam po branju njegovih besedil ne bo dal več miru.

4. O nafti v Iraku
Eden poglavitnih vzrokov za številne spore na Bližnjem vzhodu je nafta. Irak je druga največja država z bogatimi zalogami nafe. Leta 1972 so po nacionalizaciji Iraka izključili štiri gigantske naftne korporacije iz ZDA in Velike Britanije. Namesto njih so dobile koncesijo za črpanje nafte Francija, Rusija, Kitajska, Japonska itd. Vojna iz tega zornega kota gotovo ni naključje, saj je mogoče sklepati, da bo črpanje nafte zmagovalcem v tem sporu samo v naslednjem desetletju prineslo tisoče milijard dolarjev.

5. Šolanje na Bližnjem vzhodu
Vas zanima šolanje na univerzah na Bližnjem vzhodu? Ali pa bi za začetek želeli samo pokukati, kakšen je njihov učni program. Dovolj izčrpna stran s številnimi povezavami vas popelje po mnogih fakultetah različnih držav. Omogočajo vam osnovno seznanjanje z njihovimi izobraževalnimi sistemi, usmeritvami, vsebinami, kratkimi tečaji. Prav tako boste našli vse, kar morate vedeti o pogojih šolanja, financiranju, običajih itn.

6. Aldžazira
Se še spomnite, kdo je po terorističnem napadu na newyorška nebotičnika WTC, 11. septembra 2001 (ŽIT 2001/10, str. 20), prvi objavil (domnevni) posnetek živega Osame bin Ladna? Kakorkoli, v zadnjem desetletju smo lahko s posredovanjem slovenskih informativnih televizijskih oddaj spremljali prodor nove in dovolj zanesljive katarske televizije Al Džazira (Al Jazeera). Je najbolj gledan in bran medij na Bližnjem vzhodu ter izredno pomemben in zanesljiv informacijski kanal o tamkajšnjem dogajanju. In kot so sami zapisali: »V svetu, v katerem prevladuje stereotipno gledanje in javljanje o ‘izrednih’ dogodkih, ponuja Al Džazira pogosto popolnoma drugačno in novo perspektivo.« Prav zato je njihova spletna stran kot nalašč za vse tiste, ki bi resnično radi sledili dogodkom v tem delu sveta.

7. O potovanjih na Bližnji vzhod
To spletišče vas z bogatim slikovnim gradivom kar mimogrede prepriča, da bi bilo te kraje res vredno obiskati. Poleg temeljnih informacij o deželah vas s pomočjo številnih povezav vodijo na strani s področja ekonomije, gospodarstva, naftovodov, športa, kulture, izobraževanja, politike, zabave, tehnike itn.

8. Lonely planet
Lonely planet ne bil tako zanimiv, če vam potepanj po še neodkritih deželah ne bi olajšal s številnimi nasveti in napotki — pa naj gre za vizume, letalske karte, hotele, restavracije itn. Njihove strani vas načeloma ne snubijo s fotografskimi presenečenji, ampak vas s kratkimi ter jedrnatimi opisi naselij in mest popeljejo po celotnem Bližnjem vzhodu. Tako lahko skozi očala pripovedovalcev brezskrbno prebirate o podobah pristnih arabskih barvitih soukov (bazarjev), vidite lahko celo čudovite ostanke preteklosti — od utrjenih karavanskih postojank v puščavi do veličastnih utrdb ob razpotju civilizacij, mogočni reki Evfrat. Pričarajo vam tudi križarske srednjeveške gradove v rodovitnih pogorjih, mrtva bizantinska mesta in osamele mogočne samostane, arabske trdnjave na pobočjih nad Sredozemskim morjem, pa čudovite mošeje, hane in medrese iz slavnih omajadskih časov.

9. Nekaj o Iranu
O tem najbolj vzhodnem delu rodovitnega polmeseca se zadnje čase veliko govori. Tudi o morebitnem ponovnem izvažanju demokracije. Državna spletna stran vam ponuja temeljne informacije, ki bi jih morebiti želeli vedeti — med drugim tudi o nedavnem katastrofalnem potresu. Vsi, ki bi kakor koli želeli pomagati, boste na tej strani našli prve in dovolj izčrpne podatke.
iran
10. Destinacija meseca: Dubaj
Obiskovalci spletnega portala mesta Dubaj bodo na njem našli tako lokalne vsebine, kot so npr. nakupovanje, turistične informacije, hoteli in namestitev, restavracije, učenje arabskega jezika itn., pa tudi povezave na številne druge strani Združenih arabskih emiratov. Dubaj ni znan le kot nova turistična točka za sproščene počitnice, avanturistične puščavske safarije, nočno življenje ali samo konec tedna, namenjen nakupom elektronike, zlata itd.; ker se hitro razvija v novo močno finančno in gospodarsko središče, ga nekateri že imenujejo Hongkong 21. stoletja.

Dušan Dvorščak

Članki iz iste kategorije: