četrtek, 26 januarjaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Vabljeni v Idrijo – središče idrijske čipke

Glede na izdelavo, so čipke šivane, kvačkane, pletene ali klekljane, ločimo tudi ročno ali strojno izdelane. V Idriji nastajajo klekljane čipke. Ime so dobile po posebno oblikovanih lesenih palčkah – klekeljnih, na katerih je navit bombažen ali lanen sukanec. Poleg klekeljnov, klekljarica pri svojem delu potrebuje še bulo (blazino), košaro, papirc (vzorčno podlago), bucike, kvačko, škarje. Klekljarice čipko ustvarjajo s pomočjo papirca – vzorca, ki ga namestijo na valjasto blazino – bulo, ta pa je nameščena v nizki košarici. Čipka nastaja s sukanjem oz. križanjem niti navitih na klekeljne, ki jih s pomočjo bucik klekljarica prav tako pripne na blazino. 

Idrijska čipka v oblikovanju

V Idriji so se postopoma razvijali vzorci in tehnike klekljanja, ki so značilni le za idrijsko čipko, zato ta danes nosi svojo geografsko označbo. Geografska označba »idrijska čipka« označuje čipke izdelane na območju »Dežele idrijske čipke«, sklekljane v tradicionalnih tehnikah iz naravnih materialov po značilnih vzorcih idrijske klekljarske šole, ki izpolnjujejo predpisane zahteve o kakovosti. Dežela idrijske čipke obsega idrijsko-cerkljansko območje in sosednja območja, kjer se je tradicionalno klekljala idrijska čipka.

Idrijska čipka danes

Veščini tradicionalnega klekljanja idrijske čipke je bila njena vrednost priznana ob skupnem vpisu enote »Klekljanje čipk v Sloveniji« na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne dediščine človeštva, izdelava idrijske čipke pa v zadnjih desetletjih dobiva tudi nove, sodobne dimenzije. Klekljani izdelki niso več namenjeni zgolj okraševanju slovesnih oblačil ali opremi doma – idrijska čipka je postala modni dodatek v obliki nakita, kot potisk oblačil ali telesna poslikava, pojavlja se kot gravura na steklu, keramiki, kot kulinarični dodatek in kot pomemben element umetniških del ali industrijskega oblikovanja. Različne inovacije in novosti na področju razvoja idrijske čipke je mogoče vsako leto videti tudi na tradicionalnem Festivalu idrijske čipke, ki poleg same idrijske čipke, obeležuje tudi inovativnost in kreativnost ter z vizijo sodobnega etnološkega festivala pritegne raznolike obiskovalce.

Članki iz iste kategorije: