torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Zaščitna oprema za delavce na nevarnih delovnih mestih

Delo v nevarnih okoljih je lahko izredno stresno za vse delavce. Zato je toliko bolj pomembno, da poskrbimo za njih s primernimi delovnimi oblačili, ki jim nudijo zaščito pred različnimi nevarnostmi. Različne organizacije za varnost in delavski sindikati vedno posodabljajo svoja pravila za zaščito delavcev v rizičnih okoljih. Temu je tako, saj delo v vsaki industriji predstavlja različne nevarnost, ki so opazne in neopazne. Primerni čevlji, rokavice, kombinezon, čelada in druga oprema zaščiti uporabnika pred poškodbami, ki jih lahko povzroči nenadna okvara strojne opreme, kemikalije, električni elementi, zmrzal, vročina ipd.

Delovna oblačila preprečujejo katastrofalne poškodbe delavcev

Nošnja primerne zaščitne opreme pri nevarnih delih je ključna komponenta za ohranjanje zdravja izpostavljenih delavcev. Sama oblačila, kot so delovne hlače, morajo biti primerne velikosti, da uporabniku zagotavljajo udobje in ga ne motijo pri raznovrstnih opravilih. Pri tem pa je potrebno tudi poskrbeti, da bodo delovna oblačila imela določene lastnosti, ki bodo zaščitile uporabnika pred električnimi, kemičnimi, ognjenimi in biološkimi nevarnostmi. Skladišča, gradbišča, pristanišča, garaže in podobna delovna okolja predstavljajo veliko nevarnosti za fizične poškodbe. V teh primerih je zelo priporočljiva nošnja zaščitnih čevljev, ki preprečijo poškodbe stopal, gležnjev in prstov.

Delo v nevarnih okoljih je lahko izredno stresno za vse delavce. Zato je toliko bolj pomembno, da poskrbimo za njih s primernimi delovnimi oblačili, ki jim nudijo zaščito pred različnimi nevarnostmi.

Poškodbe na delovnih mestih so zelo pogoste po vsem svetu

Uporaba delovnih oblačil se močno priporoča, zaradi številnih nesreč, ki so posledica pomanjkljive varnostne opreme. Tem poškodbam se lahko hitro izognemo ali pa jih vsaj omilimo, če uporabljamo delovne hlače, čevlje, zaščita očala in drugo opremo. Potrebo po primerni varnostni opremi si lahko lažje predstavljamo s prikazom nekaterih statističnih podatkov:

  • Vsake 6-8 sekund nekje na svetu pride do poškodbe posameznika na delovnem mestu
  • V več kot četrtini primerih pride do zdrsa ali poškodb stopal, zaradi neuporabe delovnih čevljev
  • Najbolj poškodbam izpostavljeni delavci so v monterskih, proizvodnih in gradbenih industrijah

Nekatera okolja pa predstavljajo tudi skrite nevarnosti, ki lahko poškodujejo ali ubijejo posameznika zelo hitro. To je zelo opazno v skladiščih in drugih bolj fizično aktivnih okoljih, kjer je možnost padca težke opreme, električnih udarov, poškodb pri naletu industrijskih vozil ipd.

Delovna oblačila
Sama oblačila, kot so delovne hlače, morajo biti primerne velikosti, da uporabniku zagotavljajo udobje in ga ne motijo pri raznovrstnih opravilih.

V proizvodnih obratih se pogosto uporabljajo močne in nevarne kemikalije

Dandanes se pri izdelavi raznovrstne tehnološke in druge opreme uporabljajo močne kemikalije. Te so namenjene za uporabo v različnih proizvodnih procesih. Je pa res, da so lahko izjemno nevarne za človeško zdravje. Delavcem v takih okoljih je močno priporočena nošnja delovnih oblačil z odpornostjo na kemikalije.

Pomembno se je zavedati, da določene kemikalije ne ostanejo v solidni ali parni obliki za vedno. Nekatere lahko spremenijo svojo obliko iz solidne v tekoče ali celo v zračno. Tako je nošnja obrazne maske z možnostjo filtracije zraka zelo pomembna. Varnostna očala za zaščito oči pred pekočimi kemikalijami so tudi zelo priporočljiva.

Delovne hlače uporabljajo delavci v skoraj čisto vsaki industriji. Uporabniku nudijo udobje in zaščito pred zmrzaljo, vročino, grobimi površinami, udarci, urezninami in drugimi nevarnostmi.

Delovne hlače so nujna oprema za vsakega povprečnega delavca

Delovne hlače iz trgovine Habeco uporabljajo delavci v skoraj čisto vsaki industriji. Uporabniku nudijo udobje in zaščito pred zmrzaljo, vročino, grobimi površinami, udarci, urezninami in drugimi nevarnostmi. Poleg tega pa imajo funkcionalno komponento, saj lahko z njimi nosimo več orodja in druge ključne opreme za raznovrstna dela.

Noge so izpostavljene različnim nevarnostim v kateremkoli okolju. Poleg tega pa pri polaganju ploščic, raznih montažah in popravljanju avtomobilov mora delavec velikokrat klečati na kolenih. S tem trpijo kolena, kar je še posebej razvidno, če ne uporabljamo primernih delovnih hlač. Te so narejene iz različnih močnih materialov, ki so izredno vzdržljivi. Različne kombinacije bombaža, poliestra, denima in drugih vzdržljivih materialov so idealne za delovne hlače, saj morajo ščititi noge uporabnika v vsakem okolju. Velikokrat je možno opaziti, da imajo omenjene hlače dvojne šive in močne žepe, kar jih naredi še dodatno robustne.

Hlače za delo je možno zaslediti v različnih konfiguracijah

Dandanes je možno zaslediti raznovrstna delovna oblačila v različnih konfiguracijah. Te konfiguracije obstajajo za moške in ženske ter z raznimi dodatki, ki delavcu olajšajo prenašanje orodij, delo na višini, dolgotrajno klečanje pri raznih montažah ipd.

Ena izmed najbolj pogostih poškodb pri delu so ureznine. Omenjene poškodbe pa v večini primerov utrpijo delavci na svojih nogah. Odporni materiali, iz katerih so narejene delovne hlače, pa močno pripomorejo k preprečevanju teh poškodb. Obenem pa zaščitijo uporabnika pred vročimi predmeti, kot so izpušni sistemi na vozilih, ognjenimi površinami ter raznimi vročimi orodji.

Delovne hlače so tudi izredno pomembne pri preprečevanju razvoja bolezni kosti in mišic, ki so posledica dolgotrajnega klečanja. Nekatere hlače imajo že vgrajene blažilnike za kolena. Možno pa je tudi, da se na hlačah nahajajo nastavki na katere lahko namestimo blažilnike oziroma ščitnike za kolena, preden se odpravimo na delo.

Članki iz iste kategorije: