sreda, 22 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Narava, rastline in živali

Nova rubrika, v kateri vsak mesec objavimo 10 najzanimivejših tematsko zaokroženih spletnih naslovov, je očitno dosegla svoj namen. Da bi vam omogočili sodelovanje pri njenem oblikovanju, smo rubriko z enakim naslovom odprli tudi na spletnih straneh naše založbe (http://www.tehniska-zalozba.si/).
Ker smo sredi meseca marca, je tokratni izbor najzanimivejših spletnih naslovov povezan s pomladjo. Kogar zanimajo NARAVA, RASTLINE in ŽIVALI, si lahko radovednost za začetek poteši na internetu. Vendar pa po predlaganih straneh na računalniku brskajte le takrat, kadar dežuje; v sončnem vremenu si njihovo vsebino raje oglejte »v živo«.

enciklopedija1. Triglavski narodni park
Začnimo v Sloveniji, s spletnim mestom Triglavskega narodnega parka, ki se začenja z dokaj podrobnim interaktivnim zemljevidom. Ta kaže meje parka in njegove glavne znamenitosti oziroma turistične točke. Ko na zemljevidu izberemo želeno lokacijo, na primer slap Boka, se prikaže lepo urejena stran s čudovito fotografijo in mnogimi koristnimi informacijami. Večina lokacij je podrobno opisanih, podane so njihove geografske značilnosti, ponekod pa tudi zgodovina raziskovanja in odkrivanja predela. Pri večini lokacij je lepo opisan tudi dostop, veliko pa je opremljenih z dodatnimi, podrobnejšimi zemljevidi lokacije in njene okolice ter dodatnimi fotografijami.

triglav-park

2. Amazonski pragozdovi
Iz Triglavskega narodnega parka se z nekaj pritiski na tipkovnico preselimo v amazonske pragozdove na spletnem mestu Amazon Interactive. Tam se lahko poučimo o lastnostih pragozdov in njihovi razprostranjenosti po vsem svetu, spletno mesto pa je posvečeno predvsem ekvadorskim pragozdovom in življenju tam živečega plemena Quichua. Mesto je nastalo na podlagi zbranega gradiva raziskovalnih odprav, poskusi pa nam predstaviti življenje tamkajšnjih prebivalcev, način njihovega preživljanja, težave, s katerimi se srečujejo, alternative, med katerimi se morajo odločati, rastline, ki tam rastejo, in živali, ki bi jih lahko tam jedli. Ker se spletno mesto ponaša z oznako »interaktivno«, se lahko v dokaj preprosti simulacijski igrici preizkusimo v vlogi turističnega upravitelja območja ob reki Rio Napo. Odločamo se, ali se bomo usmerili v turizem ali ne, in v kakšno vrsto turizma, potem pa izvemo, kaj ta naša odločitev pomeni tako za tamkajšnje prebivalce kot za sam pragozd. Poskusite, rezultati niso vedno taki, kot bi pričakovali na prvi pogled.

amazonski-gozd

3. Virtualni safari — afriške spletne kamere
Spletno mesto Africam prenaša žive slike mnogih spletnih kamer (webcamov), nameščenih ob večjih napajališčih divjadi v južni Afriki. Prvo kamero so namestili 14. septembra 1998, danes pa jih je na voljo že več kot deset. Vse v krajših ali daljših časovnih intervalih obnavljajo sliko. Opisano je tudi, kje in kako je vsaka spletna kamera postavljena ter kako obratuje.
Prav zanimivo je opazovati, kako različne živali prihajajo k napajališču. Če imate dovolj časa, lahko postanete tudi spletni fotograf, uprizorite pravi spletni safari in najboljše slike, ki ste jih »posneli«, pošljete na tekmovanje, ki ga prireja spletno mesto. Podeljujejo namreč nagrade za najboljše slike, narejene s predstavljenimi spletnimi kamerami. Nagrade so različne: od majice za najboljšo sliko tedna do pravega safarija za dve osebi za najboljšo sliko leta!

4. Živalski glasovi
Sounds of the World’s Animals je simpatično spletno mesto, na katerem lahko slišimo glasove mnogih živali: od zavijanja volkov prek levjega rjovenja do mačjega mijavkanja. Spletno mesto ureja profesorica na lingvističnem oddelku ameriške univerze in njen lingvistični interes so zapisi živalskih glasov v različnih jezikih. Živali se povsod po svetu oglašajo enako, toda zapis njihovih glasov v angleščini ali slovenščini je lahko precej drugačen. Opisano spletno mesto torej vsebuje onomatopejske izraze živalskih glasov v 34 različnih jezikih: albanščini, arabščini, bengalščini, … Ker med njimi ni slovenščine, se vam ponuja odlična priložnost za dobro delo: na spletno mesto lahko pošljete ustrezne slovenske izraze, s katerimi opisujemo glasove domačih in divjih živali.

5. Akvariji in akvaristika
Ta arhiv informacij o akvarijih, akvaristiki in ribah pokriva tako sladkovodne kot morske akvarije. Opisuje vzgojo tropskih rib in rib zmernega podnebja, vsebuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja o akvaristiki, seznam rib z osnovno informacijo in slikami ter arhiv razprav med lastniki akvarijev, v katerem lahko najdemo marsikakšno koristno informacijo. Vsebuje tudi navodila za izboljšave lastnih akvarijev in informacijo o akvarijskih rastlinah, seznam javnih akvarijev in mednarodnih akvarističnih združenj, seveda pa ne manjka tudi obširen seznam internetnih virov nadaljnjih informacij o akvarijih in  ribah na splošno. Verjetno pa je najlepše to, da se lahko prek par povezav prebijemo do zbirke čudovitih podvodnih fotografij.

6. Vse o bonsajih
Bonsaji so pritlikava drevesa, ki imajo vse, kar imajo velika. Lahko so visoka le pol metra in stara več desetletij. Če smo potrpežljivi, jih lahko vzgajamo tudi sami. Pri tem nam je omenjeno spletno mesto v veliko pomoč, saj tako začetnikom kot bolj izkušenim ponuja obilje informacij o vzgoji bonsajev. Priključite se lahko razpravam, si ogledate, katere knjige o vzgoji bonsajev so na voljo, in jih po želji seveda naročite. Tudi če ne nameravate vzgojiti kakšnega dreveščka, je spletno mesto bonsaiweb zanimivo, saj se lahko poučite o zgodovini in tradiciji vzgoje bonsajev ali si ogledate mnogo lepih fotografij.

7. Flowerbase
Na tem mestu si lahko ogledate slike velikanskega števila sobnih rastlin. Iščete jih po njihovih botaničnih, angleških, nemških, nizozemskih, francoskih, italijanskih, švedskih, danskih in španskih imenih. Podatkovna zbirka je izčrpna, saj nam na primer prikaže kar 81 vrst fikusa, vsakega na svoji fotografiji, tako da se lahko natančno odločite, katerega bi postavili v dnevno sobo.

8. Metulji
Metulji so čudovite živalce in spletno mesto Butterfly Zone je prava paša za oči. Poleg lepih sličic vsebuje še navodila, kakšen vrt moramo imeti, da bomo privabili metulje; preberete lahko nasvete lastnika pravega metuljnega vrta ter brskate po seznamu knjig o metuljih in virih nadaljnjih informacij. Spletno mesto je sicer usmerjeno predvsem v metulje Združenih držav Amerike, a vsebuje tudi dovolj splošne informacije in množico nadaljnjih povezav.

metulj

9. Evolucija
Sestavni del narave je tudi njen evolucijski razvoj. Spletno mesto Evolution Homepage je dobra izhodiščna točka za informacijo o evolucijski teoriji. Začne se seveda z njenim utemeljiteljem Charlesom Darwinom ter opisom njegovega življenja in potovanj, na katerih so se mu porodile ideje, ki so vodile k objavi knjige <V>O izvoru vrst<V> — revolucionarnega dela o evoluciji. Spletno mesto vsebuje celo povezavo na prepis originalne različice tega dela iz leta 1859 in povezave na spletne različice drugih Darwinovih del.
Seveda je obravnavan tudi sodoben pogled na evolucijsko teorijo, vključno s kontroverznimi razpravami o odnosu med religijo in evolucijo, kjer lahko izvemo, da v nekaterih delih ZDA evolucijske teorije v šolah sploh ni v učnem programu. Zanimivo si je ogledati še strani z opisom geoloških obdobij in s slikami fosilnih ostankov, sistematikom pa je na voljo mnogo povezav v zvezi s klasifikacijo vrst.

Preberite si tudi naslednji članek: Poskrbimo za vse potrebe pasjih mladičkov

Kakovostna hrana za pasje mladiče je izredno pomembna

Kužki potrebujejo raznoliko prehrano, polno hranilnih snovi in veliko gibanja na prostem, da pravilno razvijejo močne kosti.mišice in imunski sistem. Raziskave so pakazale, da so mladički bolj zdravi, če uživajo čim bolj naravno meso ter druge dodatke.

10. Ogrožene živalske vrste
Po evolucijski teoriji vedno znova nastajajo nove vrste, kar nam je v glavnem všeč, saj lahko občudujemo čudovito raznolikost rastlinskih in živalskih vrst. Druga plat evolucijske medalje je, da posamezne vrste popolnoma naravno tudi izumirajo. In prav z ogroženimi oziroma izumirajočimi živalskimi vrstami se ukvarja spletno mesto Endangered Species, ki je tako rekoč nekakšen osrednji vir informacij o izumiranju. Sicer je usmerjeno na ogrožene vrste ZDA, a že na prvi strani vsebuje povezave na sorodne organizacije za območja Afrike, Azije, Evrope, Latinske Amerike in Avstralije.
Na spletnem mestu najdemo veliko povezav na sezname in slike ogroženih vrst, na sezname že izumrlih vrst, na zakonodajo in na mnoge strani s sorodno tematiko. Če želimo tudi sami kaj narediti za ohranitev ogroženih živalskih vrst, bomo prav tu izvedeli, kako jim lahko pomagamo oziroma kako se moramo ravnati, da se na seznamu ogroženih vrst ne bi prekmalu znašel tudi homo sapiens …

Članki iz iste kategorije: