sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Jabolčna pita

Apple pie
Apple pie (Photo credit: Wikipedia)

Jabolčna pita – kaj je pri njej tako Ameriškega?

Opevajo jo pesmi, pojavlja se v filmih: jabolčna pita ni zgolj sladica, temveč sinonim za ameriški način življenja. Čeprav izvirajo jabolka iz Srednjega Vzhoda in so prišla v ZDA preko Evrope, si jo v ZDA lastijo za narodno jed, poznajo pa tudi pregovor »tako ameriško, kot jabolčna pita«. Pri tem gre pravzaprav za citiranje čikaške operne pevke Alice Gentle, ki je s temi besedami v letu 1921 opisala pomen čikaške operne hiše za ameriško kulturo. Njene besede so se prijele in rek je postal splošen, še dandanes pa ga uporabljajo, kadar želijo poudariti pripadnost katere koli stvari ameriškemu narodu. Gre torej za sladico, ki ima precej nostalgično noto.

Klasična jabolčna pita, narejena iz krhkega testa in jabolčnega nadeva, ki najde v Evropi svojo konkurenco zlasti v jabolčnem zavitku in francoski piti Tarte Tatin, pa ni niti malo ameriška, če pobrskamo po njeni zgodovini. Prvi ohranjen recept izvira iz Anglije v 14. stoletju, precej pred Američani pa so jo pripravljali tudi Nizozemci in Švedi. Gre za variacije, kjer so v jabolčnem nadevu različne začimbe, nekaj razlik pa je tudi v samem testu – skorjica je lahko zgolj na spodnji strani, ali pa ima pita tudi pokrov, ponekod pa je vrh pite iz drobljenca.

Ne glede na to, da se neupravičeno kitijo z lastništvom, pa lahko Američanom priznamo, da je jabolčna pita pod njihovim okriljem iz običajne sladice postala svetovno znana jed. In res je – največ jo pripravijo in zaužijejo ravno pri njih, saj si slaščičarne ali restavracije brez nje ne znajo predstavljati, še bolj pa je nujna ob prazničnih obrokih, ki povezujejo vso družino.

 

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: