sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Golaž

Bográcsgulyás, készült a fegyverneki gulyásfes...
(Photo credit: Wikipedia)

Golaž je pri nas tako razširjena jed za »rajanja in veselice«, da se je težko sporazumeti, kakšen recept je pristen oziroma pravi. Nekateri prisegajo na divjačinski golaž, drugi na krompirjevega, tretji na golaž z lisičkami, mi pa smo pristaši tistega, ki je pravi za nas – golaž iz čebule in govejega mesa, zalit z vinom. Skuhamo ga kar v loncu, saj je to za vsakdanjo rabo pač bolj praktično kot kuhanje v kotlu, ponudimo pa s polento.

1 kg govejega mesa za golaž (narezanega na koščke)
1 kg čebule
3 stroki česna
2 žlici olja
1 žlica moke (po želji – lahko tudi izpustite)
5 žlic koncentrata paradižnika (mezge)
1 žlička rdeče paprike
majaron
timijan
sol
poper

Čebulo in česen drobno nasekljajte.

V večjem loncu segrejte olje, stresite nanj meso ter ga z vseh strani nekoliko prepražite. Dodajte čebulo in česen ter zmanjšajte ogenj na minimum. Pokrijte in tako počasi pražite najmanj pol ure, da se čebula popolnoma razpusti. Vmes nekajkrat premešajte.

Dodajte rdečo papriko, majaron in timijan po okusu, solite in poprajte. Premešajte, potresite z moko in ponovno pomešajte ter še nekoliko popražite. Zalijte s toliko vode, da je meso pokrito, in kuhajte vsaj dve uri in pol. Vmes večkrat premešajte in po potrebi še nekoliko zalijte.

Golaž je kuhan, ko je meso tako mehko, da pod pritiskom kuhalnice razpade. Takrat dodajte še paradižnikovo mezgo, premešajte in po potrebi še malo zalijte. Če ste dodali hladno vodo, naj golaž še enkrat zavre, sicer pa je pripravljen.

Namig: Za dober golaž je najbolj pomemben izbor mesa. Ne uporabite slabega mesa, polnega kit, češ: »za golaž bo že dober«, temveč kakovostno meso, ki se bo lepo razpustilo. Prav tako meso ne sme biti mastno, sicer bo precej masten tudi golaž. (Če kupujete meso pri mesarju, mu torej nikar ne povejte, da je meso namenjeno za golaž, sicer se lahko zgodi, da vam bo takoj ponudil meso slabše kakovosti.)

 

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: