sreda, 29 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Zimske olimpijske igre

Ko vsake štiri leta pridejo na vrsto ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE, se vsaj tista dva tedna, kolikor ponavadi trajajo medsebojna merjenja moči najboljših tekmovalcev z vsega sveta, močno poveča zanimanje za zimske športe. »Podležejo« celo tisti, ki si pravega smučanja, drsanja in drugih zimskih športnih aktivnosti v naravi zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov sicer sploh ne privoščijo. Je še kaj lepšega, kot sedeti lepo na toplem in pred televizijskim ekranom držati pesti za naše. Komur pa ponudba prenosov in poročil (še) ni dovolj, lahko obilico najrazličnejših informacij najde tudi na internetu. Tokratna spletarna je torej posvečena 20. zimskim olimpijskim igram, ki bodo od 10. do 26. februarja letos potekale na osmih prizoriščih v okolici Torina.

1. Uradna stran organizatorja ZOI 2006
Bogato spletišče, ki je na voljo v angleškem, francoskem in seveda italijanskem jeziku, vsebuje številne koristne informacije za obiskovalce o možnostih za nastanitev in nakup vstopnic, o prizoriščih tekmovanj, vremensko napoved, koledar oziroma urnik dogodkov, galerijo slik, novinarska poročila itd. Vse to in še več o preteklih zimskih olimpijskih igrah od leta 1896 naprej in o kandidaturah do leta 2014 je mogoče najti na sorodnem spletišču www.olympic.org. Čeprav je naslednja zimska olimpiada še daleč, se Peking kot njen organizator že predstavlja svetu na svojem spletišču

2. Zimske olimpijske igre paraplegikov
Nekaj tednov po zaključku ZOI se bo začela tudi zimska olimpiada paraplegikov, ki bo potekala od 10. do 19. marca v Torinu (Torino Paralympic Winter Games). Žal ta dogodek zaradi mnogo večjega sijaja tistega pred njim vse prevečkrat ni deležen tolikšne pozornosti, čeprav so dosežki športnikov paraplegikov in še bolj močna volja, ki jo kažejo pri svojem početju, vredni vsega občudovanja. Kdor ne verjame, naj si za začetek ogleda vsaj slike.

3. Zimske olimpijske igre na Wikipediji
V največji spletni enciklopediji, ki smo jo v tej rubriki srečali že večkrat, so zimskim olimpijskim igram in vsemu, kar je povezano z njimi, namenili kar precej prostora. Zaradi številnih povezav je to eno boljših izhodišč za iskanje podatkov na obravnavano temo. Žal je v slovenščino prevedeno le geslo #Olimpijske igre#, medtem ko geslo #Zimske olimpijske igre# na to še čaka.

4. Vse o olimpijskih igrah
Ta naslov je pravzaprav izvrstno izhodišče za obisk nadvse uporabnih spletišč, katerih vsebina je posvečena izključno olimpijskim igram. Med njimi so na primer olimpijski muzej, angleško-francoski slovar izrazov, ki se uporabljajo v posameznih športih, kvizi, obširen seznam olimpijcev in dobitnikov odličij po posameznih atletskih disciplinah itd.

5. Zgodovina olimpijskih iger
Čeprav je to spletišče v primerjavi s prejšnjimi tremi videti precej siromašno, vas po zaslugi spletnih povezav preseli na nekaj drugih naslovov, ki so posvečeni predvsem zgodovini olimpijskih iger od njihovih začetkov v antični Grčiji do danes.

6. Zimske olimpijske igre za otroke
Kratkemu pregledu zgodovine olimpijskih iger, ki je popestren z ilustracijami, sledi predstavitev posameznih disciplin, kviz, povezave na sorodna spletišča in še vrsta stvari, ki so namenjene najmlajšim.

7. FIS
Na straneh Mednarodne smučarske organizacije FIS lahko poleg podrobnega koledarja prireditev, pravil, najrazličnejših koristnih informacij in splošnih podatkov o vseh zimskih športnih disciplinah s pomočjo preprostega iskalnika najdete slike in rojstne podatke prav vseh tekmovalk in tekmovalcev (česar bodo gotovo veseli oboževalci in oboževalke), poleg tega pa tudi po datumu razvrščene prav vse uvrstitve, ki jih je vsak posameznik v svoji dosedanji karieri dosegel v mednarodni konkurenci (kar seveda s pridom izkoriščajo novinarji in komentatorji). Sedaj bo najbrž marsikomu bolj jasno, odkod jim takšno znanje …

8. Vedno sveže novice
In ko smo že pri virih informacij, iz katerih sedma sila črpa novice in novičke, resne informacije in čveke, nikakor ni mogoče mimo tega spletišča, ki ponuja velikansko količino tovrstnega gradiva za vse okuse, potrebe, namene in priložnosti. Druga takšna zlata jama se skriva za naslovom , ki si ga prav tako velja ogledati, če želite o dogajanju na prizoriščih olimpijskih iger (in za njimi) vedeti več kot drugi.

9. Olimpijska televizija
Leta 1995 je Mednarodni olimpijski komite ustanovil filmski arhiv OTAB (Olympic Television Archive Bureau). V njem so doslej zbrali za več kot 20.000 ur posnetkov ter drugega gradiva, ki sega tja do prehoda v 20. stoletje. Dostopnih je tudi več kot 100 ur »olimpijskega programa«, ki vsebuje posnetke najpomembnejših dogajanj z letnih in zimskih olimpijskih iger, zgodovinsko važne utrinke in videozapise dogodkov, ki najbolje poosebljajo duha olimpijskih iger. Za brskanje po naštetem gradivu in njegovo uporabo je treba izpolniti prijavni obrazec.

10. Slovenci in smučanje (www.olympic.si, www.slovenija-ski.net)
Slovenci smo brez dvoma smučarski narod; ponašamo se z dolgo zgodovino, ki ji v virih lahko sledimo tja do bloških smučarjev, v svetovnem pokalu nas s svojimi uspehi razveseljuje že kdo ve katera generacija smučark in smučarjev, Slovenci pa se že desetletja redno udeležujejo tudi zimskih olimpijskih iger. Olimpijski komite Slovenije, ki je bil ustanovljen leta 1991, se na internetu predstavlja kot združenje športnih zvez, zato s pomočjo spletnih povezav lahko takoj pridete do njihovih spletnih strani. Na domači strani Olimpijskega komiteja Slovenije poleg rubrike Olimpizem najdete še rubrike Šport za vse, Šport na lokalni ravni, opis dejavnost doma in v tujini, akcije itd.
Smučarska zveza Slovenije na svojem spletišču ponuja informacije, ki so pregledno razvrščene po skupinah (Alpsko smučanje, Nordijsko smučanje, Biatlon, Akrobatsko smučanje, Deskanje in Telemark), koledar prireditev in tekmovanj, redno osveževane novice s področja smučarije, ocene slovenskih smučišč, dobrodošel pa je tudi seznam spletnih povezav. S precej bogatejšo in privlačnejšo ponudbo se lahko pohvali Snežni portal (www.slovenija-ski.com/index.php), ki ga sooblikujeta Snezinka.com in Slovenia-ski.com, medtem ko so podatki o vremenu, snežnih razmerah in urnikih delovanja naprav na slovenskih smučiščih na voljo na naslovu www.smucisca.7-s.si/.

Članki iz iste kategorije: