sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Dobro delujoči amortizerji za avto

Lastniki vozil se verjetno dobro zavedajo, da dobro delujoči amortizerji za avto poskrbijo za varno upravljanje vozila na cesti, prav tako vplivajo na delovanje zavor in na samo udobje med vožnjo. Če so avtomobilski amortizerji poškodovani, pa seveda predstavljajo nevarnost vožnji. Lahko namreč povzročijo izgubo nadzora nad vozilom.

In kaj pravzaprav je amortizer? Z drugo besedo ga lahko imenujemo tudi blažilec. A ne glede na poimenovanje, gre za mehansko ali hidravlično napravo, ki je zasnovana za absorpcijo in blaženje udarnih impulzov. Takšna naprava kinetično energijo udarca pretvori v drugo obliko energije – navadno v toploto. Ta se nato razprši.

amortizerji
Praviloma naj bi bila življenjska doba amortizerjev nekaj let oziroma približno 150 000 kilometrov.

Amortizerji v avtomobilih zmanjšujejo učinek vožnje po neravnem terenu, in sicer tako da spremenijo del energije z vzmetmi na vročino. To izboljšuje kakovost vožnje, prav tako upravljanje samega vozila.

Blažilniki za omejevanje prekomernega gibanja vzmetenja

Avto amortizerji oziroma blažilniki v vozilih služijo za omejevanje prekomernega gibanja vzmetenja. Edini namen takšnih naprav je blaženje nihanja vzmeti. Sama naprava sicer ne blaži udarcev kolesa, temveč je to naloga vzmeti.

Zaradi fizične energije, ki vpliva na kolo, se vzmet skrči. Nato omenjeno shranjeno energijo sprošča tako, da se postopoma lahko vrne v prvotni položaj. Amortizerji pa pri tem poskrbijo, da imate avto še vedno pod nadzorom in da seveda ne prične poskakovati.

Kje so nameščeni avtomobilski amortizerji?

Amortizerji za avto so nameščeni znotraj vzmeti.

Dobri amortizerji proti slabim: 5 načinov, kako jih prepoznati

Vzmetenje za avto lahko najdete na sprednjih ter na zadnjih kolesih – na vsakem kolesu po enega. Znotraj naprave se nahaja bat, ki se premika po cevi, ki je napolnjena z oljem.

Članki iz iste kategorije: