sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kvalitetni končniki poskrbijo za večjo stabilnost avtomobila med vožnjo

Čim premaknete volan levo ali desno, se mora na zasuk volana avtomobil ustrezno odzvati. Reakcija mora biti takojšnja, brez zaostanka ali brez zdrsa vozila. Že manjši zasuk volana mora poskrbeti za to, da se vozilo premakne v smeri zasuka volana. V kolikor do tega ni prišlo, lahko sumite, da so končniki avtomobila obrabljeni, oziroma, da je prišlo do zračnosti volanskih končnikov.

Zračnost volanskih končnikov med vožnjo

Zračnost volanskih končnikov med vožnjo prepoznate najbolj med vožnjo po neravni površini oziroma po cestišču z veliko kamni. Med vožnjo je opazno, da nimate kontrole nad vozilom. Med največjo zračnostjo končnikov med vožnjo celo odmevajo posamezni udarci na vozilo, ki jih povzroča cestišče. V kolikor opažate zmanjšano stopnjo odzivnosti vozila, je nujno, da preverite v kakšnem stanju so končniki in jih po potrebi zamenjate.

Volanski končnik
Zračnost volanskih končnikov med vožnjo prepoznate najbolj med vožnjo po neravni površini oziroma po cestišču z veliko kamni.

Kje se nahajajo končniki in koliko jih je?

Na levi in desni strani volanskega droga lahko najdemo posamezen končnik oziroma kroglični zglob. Naloga končnika na krmilnem drogu je prenos sile na druge sestavne priključne dele avtomobila.

Negativni vplivi na končnike in njihovo obrabljenost

Na hitrejšo raven obrabe končnikov vpliva hitra in sunkovita vožnja po neravnem terenu.  Posebej prihaja do nevarnosti uničenja končnikov, če hitro vozimo in zapeljemo na povišano bankino ali na pločnik ter kasneje vozilo sunkovito pristane nazaj na cestišču. Poleg zloma končnikov tako tvegamo tudi poškodbe podvozja ali počene gume. Na obrabljenost končnikov vpliva tudi število prevoženih kilometrov.

Obraba končnikov
Posebej prihaja do nevarnosti uničenja končnikov, če hitro vozimo in zapeljemo na povišano bankino ali na pločnik

Obraba avto končnikov in zglobov hkrati

Pogosto prihaja do hkratne obrabe končnikov in zglobov avtomobila. Ker so končniki in zglobi del podvozja, nanje vplivajo vsi prejeti udarci zaradi neravnega cestišča. Zglobi in končniki navadno odpovejo istočasno, kar se odraža tudi na naši vožnji. Krmiljenje postane oteženo ali povsem onemogočeno, kar pa vpliva tudi na varnost vožnje.

Cenovno ugodni rezervni avtodeli, ki jih lahko menjate sami

V domači garaži lahko menjate različne rezervne avtodele, kar sami ali s pomočjo prijatelja. Pogosto se doma menjajo deli kot so filtri, ogledala, senčniki, motorno olje, avto žarnice, brisalci, akumulatorji, predpražniki, blatniki in različna dodatna oprema.

Ali znate sami zamenjati brisalce?

Raziskave so pokazale, da ne znajo vsi Slovenci zamenjati brisalce sami. Večina jih zna sneti, vendar jim nameščanje tega rezervnega dela nazaj na držalo predstavlja večini precej težav. Pomembno je, da se najprej prepričate, na kakšen način se namestijo metlice brisalca nazaj na držalo. Nekateri modeli imajo zraven dodaten nastavek za boljše fiksiranje metlice. Taki nastavki pa niso primerni za vse vrste držal za metlice. Brisalec dvignite stran od stekla, primite za držalo ter metlico dvignite navpično navzgor, da jo snamete. Vzemite novo metlico iz škatle ter jo namestite nazaj v obratnem vrstnem redu. Prepričajte se, da ste brisalec dobro zataknili nazaj na držalu in da med brisanjem ne opleta.

Avtodeli
V domači garaži lahko menjate različne rezervne avtodele, kar sami ali s pomočjo prijatelja.

Menjava LED žarnic

Večina starejših in nekateri novejši modeli avtomobilov omogočajo enostavno menjavo LED žarnic brez dodatnega orodja in posebnih držal. Pri starejših modelih vozil se sprednje LED žarnice menjajo brez snemanja žarometa. Pomembno je, da odprete pokrov motorja in pogledate, kakšen dostop je do žarnice. V kolikor lahko z roko sežete sami v žaromet, to storite brez orodja. V kolikor je do žarometa težko dostopati pa imate dve možnosti:

  • Snemite cel žaromet dol, zamenjajte žarnico in pritrdite žaromet nazaj,
  • Kupite specializirano orodje s posebnim gibljivim nastavkom, ki omogoča lažjo menjavo žarnic brez snemanja žarometa.

Zanimivi rezervni avtodeli in dodatna oprema

Na tržišču obstaja širok nabor dodatnih rezervnih avtodelov in opreme, ki jo sprva morda ne poznamo, ko pa jo namestimo v vozilo postane za nas nepogrešljiv del vozila. Veliko ljudi kupuje sedaj proti zdrsne podloge za mobitel, ki omogočajo prevažanje telefona med vožnjo na armaturi, brez nameščanja nosilcev. Obstajajo tudi magnetni nosilci za telefon, kjer en del držala namestimo v zračnik, majhen tanek magnet pa prilepimo na ohišje telefona. Telefon nato pritisnemo na magnet, ki je na stojalu in je tako mobitel med vožnjo popolnoma pri miru.

USB kabli z več nastavki za polnjenje

Velika zanimivost za vse avto navdušence so tudi USB kabli s tremi ali več nastavki za polnjenje. Ta rezervni avtodel je še posebej primeren za družine z veliko različnimi pametnimi telefoni, kjer se mladi ves čas prepirajo, kdo je na vrsti za polnjenje baterije v avtomobilu.  Nastavek je primeren tudi za polnjenje tablic ali elektronskih bralnikov. 

Članki iz iste kategorije: