sreda, 22 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kaj so končniki in kje jih sploh najdemo?

končnik

Ko sem kupila svoj zadnji avtomobil, se je moj mož odločil, dami ne bo več pomagal skrbeti zanj. V preteklih dveh desetletjih je namreč vedno skrbel tako za svoj kot za moj avtomobil – če me ni opozoril, nisem preverila, kdaj je na vrsti naslednji servis, nivoja olja nisem nikoli preverjala, prav tako me je moral vedno opozarjati, da je čas za menjavo pnevmatik. In nazadnje se je odločil, da ima tega dovolj – rekel je, da naj sama skrbim za svojo lastnino.Res je, da sem bila sprva užaljena, a nato sem ugotovila, da ima morda prav. O avtomobilih sem namreč vedela precej malo in bil je čas, da se naučim samostojno skrbeti za svojega »plehnatega« ljubljenčka. Začela sem s tem, da sem ga vsak mesec sama oprala in posesala, ga pravočasno peljala na menjavo gum, in lokalnega mehanika pred tehničnim pregledom vozila vedno poprosila, da preveri, ali je treba kaj popraviti.


Ampak ženske na vse pač ne moremo paziti same, ker o avtomobilih dejansko nimamo pojma. Tako me je mož, ko se je pred dvema dnevoma kot sopotnik peljal v mojem avtu, povprašal: Mogoče veš, kaj so končniki? Mislim, da je prednji desni gotovo fuč. Ker se avtomobil nekam trese in je v ovinku čuden občutek.


Prav. Končniki. Le kaj bi to bilo? Odločila sem se, da ugotovim kar sama. Lotila sem se brskanja po spletu in našla nekaj o volanskih končnikih, ki skrbijo za usklajeno obračanje koles z obračanjem volana. Če je v njih zraka, deluje oboje neusklajeno. Je to tisto pravo? Pisalo je tudi nekaj o končnikih kot o delu podvozja. Gre za isto stvar? Sama pri vožnji v ovinkih nisem opazila nobenega pokanja, ki naj bi bilo značilno pri obrabi.
Kakor koli, moram priznati, da nisem po raziskovanju po spletu vedeli čisto nič več. Sem bila pa vesela, da so ti končniki pri podvozju očitno nekakšen potrošni material pri vozilu, zato sem menila, da tudi ne morejo biti izjemno dragi. Tako da sem nazadnje raje poklicala kar mehanika, mu rekla, da imam verjetno težavo s končniki, in da je avto treba pregledati. Na srečo je rekel, da naj avtomobil pripeljem že kar jutri, pa ga bo lepo dvignil in pogledal, kaj je na stvari.

https://www.youtube.com/watch?v=4iDitaGjRZU

Članki iz iste kategorije: