petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Reden okulistični pregled za odlično zdravstveno stanje oči

Reden okulistični pregled v optiki ali pri oftalmologu zagotavlja optimalno zdravje oči, ne glede na trenutno ostrino vida, saj se vid lahko razmeroma hitro poslabša. Pri tem očesni specialisti ugotavljajo kronične bolezni, kot sta sladkorna bolezen in glavkom. Očesne meritve in meritve dioptrije pa so še posebej pomembne za otroke, saj se pri otrocih vid šele razvija. 

Priporočljivo je, da se pregled vida opravi na vsake dve leti, še posebej v obdobju med šestim in dvajsetim letom starosti, ko so spremembe ostrine vida precej pogoste. V tem starostnem obdobju se namreč razvije kratkovidni ali daljnovidni vid, ki se tekom življenja lahko poslabša ali izboljša. Moj Optik, priznana optika v mestu Ljubljana, pa priporoča, da se naj očesnih meritev redno udeležujejo tudi starejši od 60 let, saj so težave z očmi velikokrat povezane s starostjo. Okulistični pregled v Moj Optik, ki ga izvajajo usposobljeni optometristi, namenja dodatno pozornost odkrivanju očesnih bolezni, ki so pri starostnikih precej pogoste. 

Kdaj je obisk specialista za oči posebej pomemben? 

Redni obiski očesnega specialista so pomembni za vse tiste, ki že nosijo korekcijska očala in kontaktne leče ter tako vsako leto opravijo meritve ostrine vida, zato, da bi vedeli, ali se je dioptrija poslabšala, izboljšala, ali pa je ostala enaka. V nekaterih primerih pa je okulistični pregled potreben tudi pri ljudeh, ki niso daljnovodni ali kratkovidni, ampak v določenem trenutku izkazujejo simptome, kot so: 

 • Zamegljen vid
 • Utripajoča lučka v očesu 
 • Majhni delci in lise, ki se pojavijo pri vidu 
 • Solzne in pekoče oči 

Ker imajo ljudje lahko različne težave z očmi, je pomembno, da se oseba pred pričetkom kontrole vida ali prvega obiska pri očesnem specialistu pogovori z zdravnikom ali optometristom. Moj Optik, optika v mestu Ljubljana, tako svojim strankam nudi predhodni temeljit pogovor z optometristom, zato da lahko strokovnjak po opravljenih meritvah postavi pravilno diagnozo tudi na podlagi družinske anamneze in splošnega zdravstvenega stanja. 

Redne kontrole vida za odkrivanje kroničnih zdravstvenih težav

Očesni strokovnjaki v Moj Optik optiki v mestu Ljubljana so usposobljeni tudi za odkrivanje določenih kroničnih bolezni, saj je okulistični pregled sestavljen iz natančne ocene krvnih žil v očesu, kar prestavlja podlago za ugotavljanje različnih zdravstvenih težav, kot so: 

 • Sladkorna bolezen, kjer se diabetična retinopatija kaže v krvnih žilah v mrežnici očesa.
 • Hipertenzija 
 • Visok holesterol se izkazuje v rumenem odtenku ali obroču okoli roženice. 
 • Bolezni ščitnice se izkazujejo z izbočenimi očmi. 
 • Ponavljajoča se vnetja oči so značilna za avtoimunske bolezni.

Natančne očesne meritve ostrine vida 

Očesne meritve ostrine vida so namenjene preverjanju ostrin vida, ki odstopajo od normalnega stanja, ter preverjanju težav s perifernim vidom. Na podlagi teh kontrol oči lahko strokovnjaki določijo natančno dioptrijo za daljnovidnost, kratkovidnost in astigmatizem, kjer se količina dioptrije meri v cilindrih.

Optometristi v Moj Optiki v mestu Ljubljana opravijo meritve ostrine vida tako, da spremljajo in zapisujejo podatke, medtem ko oseba iz oddaljene table prebira različne črke in simbole. Očesni test daje natančne rezultate tudi preko ugotavljanja in usklajevanja slik in črk na tabli.   

Redne očesne kontrole za odkrivanje očesnih bolezni 

Poleg očesnih meritev ostrine vida je za zdravje oči pomembno tudi zgodnje odkrivanje morebitnih očesnih bolezni, zato oftalmologi in optometristi pregledujejo tudi notranje dele očesa. Redne kontrole oči, ne glede na ostrino vida, lahko pomagajo odkriti resne težave z očmi v najzgodnejši fazi. Med resnejše očesne bolezni pa spadajo:

 • Glavkom
 • Katarakta
 • Degeneracija makule 
 • Odmiranje očesne mrežnice 

S pomočjo očesnega mikroskopa in oftalmoskopa strokovnjaki pregledajo notranje dele očesa, pri čemer preverijo delovanje očesnih mišic, splošno zdravstveno stanje oči in hkrati izmerijo tudi očesni pritisk. 

Moj Optik – uveljavljena optika v mestu Ljubljana 

Strokovno usposobljen tim optikov in optometristov svojim strankam nudi natančno izdelavo očal s stekli po meri ter širok izbor mehkih kontaktnih leč in pripomočkov za nego leč. Moj Optik, priznana optika v Ljubljani, je specializirana za merjenje dioptrije za predpis očal in kontaktnih leč. Merjenja ostrine vida so prilagojena različnim starostnim skupinam in specifičnim lastnostim, zato se okulistični pregled z optometristom deli na pregled vida za: 

 • Kontaktne leče (določitev ustreznih leč glede na izmerjene značilnosti očesa in dioptrije)
 • Otroke (pregledovanje oči, očesnega ozadja in motorike z ugotavljanjem morebitnega škiljenja, barvnega vida, konvergence in globinskega vida)
 • Starejše (pregledovanje morebitnih očesnih bolezni, ki so povezane s starostjo)
 • Specialna očalna stekla (izdelava progresivnih očal, ukrivljenih očal z dioptrijo ter izdelava očal z visoko dioptrijo)

Članki iz iste kategorije: