sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Dioptrijska očala

Dandanes je na trgu ogromno različnih vrst očal – tako korekcijskih, kot tudi sončnih očal. Seveda prav tako obstaja veliko ljudi, ki so kratkovidni ali daljnovidni. To pomeni, da morajo nositi dioptrijska očala. V nasprotnem primeru se lahko stanje hitro poslabša, kar pa gotov ni dobro, saj je oko organ s katerim vidimo. Pri sami izbiri dioptrijskih očal pa je potrebna previdnost in premišljenost.

Na spletu lahko preberemo mnogo nasvetov za pravo izbiri dioptrijskih očal, prav tako pa vam pri tej izbiri pomagajo optiki, ki dobro poznajo lastnosti obraza in kvaliteto očal. Med samo izbiro dioptrijskih očal je seveda v prvi vrsti pomembna kvaliteta. Seveda je prav tako pomembno, da so očala kar se da udobna in prijetna za nošenje. Glede na velikost posameznih okvirjev vsekakor obstaja vprašanje, ali so očala modna ali le praktična. Najbolje je, da skušate izbrati takšna očala, ki vam bodo najbolj pristajala in vaš obraz naredila odprt in prijazen. Seveda pri izbiri dioptrijskih očal obstaja omejitev glede debeline leč. Večja je dioptrija, bolj debele so leče v okvirju, zato je pri osebah z visoko dioptrijo izbira precej manjša.

Ljudje, ki slabo vidijo na daleč, imajo leče sestavljene tako, da se leča debeli od sredine proti zunanjemu robu. Pri daljnovidnih osebah je to ravno obratno. Z dioprijskimi očali boste videli tako, kot morate in pri tem izgledali odlično. Le odločiti se morate, ali boste izbrali vpadajoča dioptrijska očala, ali pa povsem diskretna.

Obraz, ki je kvadrataste oblike, se navadno priporoča ovaljni okvir, za okrogle obraze so najbolj primerna pravokotna očala, medtem, ko so za trikoten ali srčkast obraz priporočljiva zaobljena ali tenkočutna očala. Slednji obliki obraza očala z debelimi okvirji nikakor ne bodo pristajala. Dioptrijska očala so vsekakor nujna (razen, če nosite kontaktne leče), zato izberite pravilno in kvalitetno.

Članki iz iste kategorije: