sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Za boljšo kakovost pitne vode namestite vodni filter

Veste, kakšno vodo pijete? Večina ljudi je mnenja, da ima Slovenija izjemno kakovostno vodo, ki prihaja v naš vodovod neposredno iz Alp, vendar je to mnenje, ki žal ni osnovano na dejstvih. Na Gorenjskem resnično lahko trdijo, da pijejo vodo iz alpskih zajetij, povsod drugod pa zajetja ležijo ob vznožjih drugih hribov in gričev, ali pa to pridobivajo iz podtalnice – zlasti v ravninskih predelih.Vodni filter
Kakšno vodo torej pijete? Če ne uporabljate vodni filter, ki jo prečisti po tem, ko ta vstopi v vaš doma ali tik preden jo iztočite iz pipe, obstaja velika možnost, da zaužijete tudi marsikaj takšnega, kar vam ni povsem po godu.

Kakovost vode v Sloveniji

Zajetja vode in tudi podtalnica, ki se črpa v vodne stolpe ter namenja za uporabo kot pitna voda, sta pri nas v skladu z zakonodajo redno testirani. To zagotavlja, da čisti obliki H2O ni primešano več drugih snovi, kot to dovoljujejo predpisi. Pa to pomeni, da je voda popolnoma čista? Vsekakor ne. V njej so najrazličnejše primesi. Tam, kjer vrednosti kažejo na onesnaženo vodo, se voda zato klorira, kar uniči mikroorganizme, a za seboj pušča vonj in okus po kloru.vodni filtri

Kako vodni filter pomaga, da je voda bolj kakovostna?

Vodni filter lahko namestimo na cev, po kateri pride voda v naš dom, lahko pa se odločimo tudi za podpultno različico, ki čisti vodo, ki jo uporabljamo za uživanje. Prva rešitev je vsekakor boljša, saj je tudi pri vodi, ki jo uporabljamo za umivanje, precej bolje, da je čistejša. Vodni filtri odstranijo tako okus in vonj po kloru kot vodni kamen (kalcij in magnezij), poleg tega pa se uspešno spopadajo tudi z drugimi nesnagami: fekalijami, ostanki pesticidov ter vsemi drugimi kemikalijami, ki lahko ob dolgoročnem uživanju pomembno škodujejo našemu zdravju. Pretočni filter s tremi ali štirimi prekati vas bo hitro prepričal – ugotovili boste, da ima voda celo drugačen okus, kot ste ga bili doslej vajeni.
Lahko za čistočo vode naredite še več? Vsekakor, saj vodni filtri niso edina rešitev. Vodo je mogoče tudi sterilizirati s posebnimi UV napravami in na druge načine, a to so bolj sistemi, ki niso primerni za gospodinjstva (predvsem iz finančne plati,), se pa uporabljajo na primer v bolnišnicah ali vrtcih, kjer je pomen čiste pitne vode zaradi posebnih skupin uporabnikov še večji.

https://www.youtube.com/watch?v=fkTnArhb2xo

Članki iz iste kategorije: