sobota, 30 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Asus Router

Izpod rok ASUSTeK Computer Incorporated (Asus), Asus Routerji so networking naprave, ki usmerjajo pakete podatkov med računalniški omrežji. Podjetje Asus direktno tekmuje s svojim tekmecem Linkysis v proizvodnji routerjev.

Osnovne uporabe routerja

Router je povezan z dvema ali več vira podatkov preko različnih omrežjih. To je v domači uporabi ponavadi med osebnim računalnikom in internetom, vendar bolj zmogljivejšli routerji tudi lahko usmerjajo podatkovni promet med različnimi internetnimi ponudniki ali velikimi poslovalnicami.

V domači rabi je primer:

Prenosni računalnik je povezan na lastnikov Asus router, ta pa povezuje osebni prenosnik na internet preko internetnega ponudnika (ISP).

Odvisno od zmogljivosti routerja, je lahko tudi več naprav povezanih ob istem času na internet. Lahko so trije prenosniki, tablica in igralna konzola nemoteno povezani na internet preko routerja. Seveda to ni edini faktor, saj morajo uporabniki imeti dovolj zmožno internetno hitrost preko ponudnika, da lahko router brez težav usmerja.

Bolj zahtevni routerji lahko povezujejo velike poslovalnice in internetne ponudnike preko optičnih kablov. Te routerji se ponavadi imenujejo core routers in bolj znani proizvajalci teh so Cisco Systems in Ericsson.

Asus Router

Prednost uporabe Asus Routerja

Asus routerji so pohvaljeni zaradi hitrejših procesorjev, več spomina in zaradi uporabe Broadcom chipset. Za lažjo uporabo in fleksibilnost pa imajo tudi odstranljive antene in USB porte za razširitve.

Osnovni firmware na Asus routerjih je ponavadi odlično zmogljiv in ima velik opcij, ter podpira vse novejše operativne sisteme kakor so Windows 7, Windows 8 in Windows 10. Vendar se lahko na Asus router tudi lahko naloži open source Linux firmware. Bolj znani Linux projekti so: DD-WRT, OpenWRT, Tomato Firmware in DebWRT. Asus podjetje spodbuja uporabo Linux firmwara, ker ponavadi izboljša učinkovitost Asus routerja in ima boljšo prilagodljivost za potrebe uporabnika.

Asus router je zanesljiv produkt, ki bo še dolgo časa zagotavljal usmerjanje podatkov v naši domači povezljivosti z internetom. Seveda se lahko tudi router pokvari in potem boste potrebovali računalniški servis, vendar je to normalno. Pokvarijo se lahko tudi LCD monitorji, čeprav je to malo vejretno in vam večinoma tovrstne naprave brez težav delujejo dolgo časa. Pravzaprav, če res nimate smole, jih boste prej sami zavrgli zaradi zastarelosti, kot pa zaradi okvare.

Preberite si tudi prispevek, ki vam bo več povedal o tem, kaj pomeni najem strežnika, še posebej, če ste tega nevešči in se boste prvič spopadali z iskanjem ponudnika.

Članki iz iste kategorije: