četrtek, 11 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Prehranska dopolnila

Whey protein containers
(Photo credit: Steven Vance)

Prehranska dopolnila, ki vam jih nudi tudi trgovina Nutrica so po zakonodaji Slovenije in Evrope obravnavana kot živila z namenom dopolnjevanja normalne prehrane. To so neke vrste koncentrirani viri samostojnih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki jih lahko na trgu kupite kot kapsule, pastile, tablete, kapalne stekleničke in druge podobne oblike. V vsakem primeru so oblikovane tako, da jih lahko uživamo v priporočljivih oz. začrtanih odmerjenih količinah, ki so ponavadi zelo majhne.

Prehranska dopolnila velikokrat vsebujejo tudi druge snovi, kot so: aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastlinski izvlečki, mikroorganizmi in ostale snovi, ki imajo hranilne ali fiziološke učinke. Pogoj za vključitev teh snovi v prehranska dopolnila je, da je njihova varnost v človeški prehrani utemeljena s strani znanstvenih inštitucij. Prehranska dopolnila, katera vsebujejo vitamine in minerale, morajo vsebovati manjše odmerke le teh, kot jih vsebujejo zdravila. V ZDA pa je situacija nekoliko drugačna, saj so prehranska dopolnila definirana malce širše, saj se kot prehranska dopolnila štejejo tudi vsa zdravila rastlinskega izvora.

Od zdravil se prehranska dopolnila razlikujejo tudi po tem, da se jim ne pripisuje zdravilnih učinkov. Meja med hranilnim in fiziološkim učinkom ter zdravilnim učinkom pa pravzaprav niti ni popolnoma jasna. Zakonodaja za prehranska dopolnila določa precej manj zahtevne kriterije o kvaliteti kot pri zdravilih, zato pa poizkušajo proizvajalci zdravil včasih le ta prodajati kot prehranska dopolnila. Spori, ki se pojavijo zaradi tega, se vse bolj pogosto rešujejo tudi na najvišjih sodiščih.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: