Šunka v testu

Šunka v testu je ravno tako kot potica tradicionalna slovenska jed ob večjih praznikih. Navadno jo Slovenci pripravljamo za veliko nočne praznike, kjer so mize polne različnih dobrot. Šunka v testu je izjemno izvirna jed, vendar zelo okusna ter privlačna na pogled. Šunka v testu ima sicer precej kalorij, vendar si jo privoščimo le nekajkrat na leto, torej ni velike ogroženosti s kilogrami. Šunko v testu ponavadi serviramo z različnimi prilogami, navadno pa je najbolj tradicionalen jabolčni hren. Z njim šunka v testu razvaja vaše brbončice.

Sama priprava šunke v testu ni težka, vendar zahteva okoli 90 minut vašega časa, da jo pripravite. Kaj potrebujete za odlično jed, kot je šunka v testu?

• 1 kg prekajene šunke
• 80 g gorčice
• 2 žlici rožmarina
• 400 g moke
• 10 g svežega kvasa
• 2 žlici mlačnega mleka
• 1 žlička sladkorja
• 0,5 žličke soli
• 50 g masla
• 3 dl mleka
• 1 jajce

Šunko najprej temeljito operemo v mlačni vodi. Kasneje jo položimo v dovolj velik lonec s toliko vode, da sta nad šunko še dva prsta vode. Šunko nato kuhate 1 uro. Medtem, ko se šunka kuha, lahko pripravite testo, v katerega boste ovili kuhano šunko. Najprej vzamete kvas, dodate sladkor, mlačno mleko in žlico moke (kot po receptu). Dobro premešate in pokrito pustite vzhajati 10 minut. Kasneje moko presejete v skledo, naredite jamo, vlijete kvasec in pomešajte z malce moke ter ponovno pustite vzhajati. Kasneje v lončku stopite maslo, polijete z moko. Zmes mora biti gladka ter lepo voljna. Iz vzhajanega testa oblikujete kroglo in pustite počivati na toplem. Celotna krogla se mora podvojiti čez eno uro. Pregnete, pustite vzhajati.

Med tem časom pečico segrejete na 180 stopinj Celzija, razvaljate pripravljeno testo, nasekljate rožmarin in premažete z gorčico. Šunko nato ovijete v testo, robove dobro stisnete skupaj in posujete z moko ter položite v pekač. Lahko vrh premažete z jajci, da se bo lepše zapekla. Po eni uri pečenja lahko šunko narezano servirate na krožnik. Dober tek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *