petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Guarana kot vrhunski nadomestek kave

Ste tudi vi med tistimi, ki se enostavno ne prebudite brez jutranje doze kofeina? Obožujete kavo? Seveda s tem ni prav nič narobe, vendar moramo vedeti, da je kava lahko zelo kritična za tiste, ki trpijo za visokim pritiskom, saj kava pritisk povečuje. Ste se mogoče velikokrat vprašali, kaj piti namesto kave? Ste že slišali za guarano? Pravijo jo nadomestek kave. Pa je temu res tako?guarana-hrana

Guarana znana že pred tisočletji

Guarana je zaradi svoje poživljajoče vrednosti bila zelo priljubljena v indijanskih plemenih. Gre namreč za plazečo rastlino, ki jo znanstveno imenujemo tudi Paullinia cupana. To izvira iz portugalskega imena. Rastlina je najbolj razširjena na področju Amazonke v Braziliji. Zanjo so značilni veliki listi, ki rastejo v socvetju. Najbolj znana pa je po tem, da vsebuje sadeže, ki so precej podobni kakovim zrnim. V zgodovini so iz guarane pripravljali razne napitke, hkrati pa so jo sadili tudi tam, kjer so želeli prijaznejše življenje.

Guarana kot nadomestek kofeina

Guarano velikokrat primerjamo s kofeinom. Vendar pa je glavna razlika med kofeinom in guarano to, da guaranin v naš krvni obtok pride veliko počasneje. To ima za posledico bolj enakomerno ter veliko bolj dolgotrajno delovanje. Glavni pozitivni učinki guarane pa so:
• izboljšanje spomina
• vsebuje veliko antioksidantov
• povečuje spolno željo
• pomaga pri diareji
• spodbuja delovanje metabolizma
• čisti krvni obtok
• pomaga izgubiti odvečno telesno težo
• ohranja telo budno
• odpravlja migrenske glavobole

Malinca ima na voljo guarano v prahu, ki jo enostavno zmešate z vodo. Na 1/3 čajne žličke zmešajte sok ali drugo tekočino in spijte. Čez čas se boste počutili veliko bolje. Seveda pa je potrebno opozoriti, da pretiravanje z uživanjem guarane nikoli ni priporočljivo. Nikakor ne smemo prekoračiti 1 grama guarane naenkrat, saj nam v nasprotnem primeru lahko kaj hitro postane slabo. Posledice zaužitja namreč zaradi počasnega sproščanja čudite potem še nekaj časa kasneje. Lahko enačimo torej z dvema popitima skodelicama kave naenkrat.

Guarana tudi v pijačah

Zadnje čase velikokrat slišimo, da različne pijače vsebujejo tudi guarano. Ponavadi so to različne energijske pijače, ki deujejo spodbujevalno na telo. Torej, če ste odvisniki od kave in bi se tega radi odvadili, potem je guarana zagotovo prava rešitev za vas – vendar nikar ne pretiravajte.

Kako pa uporabljamo chia semena?

Članki iz iste kategorije: